مروری بر توسعه کشاورزي ارگانیک و چالش های پیش روی آن در ایران

مروری بر توسعه کشاورزي ارگانیک و چالش های پیش روی آن در ایران

حسین کوهستانی1 مریم سیدنظری2

1) دانشیار گروه ترویج و توسعه روستایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز،
2) دانشجوی دکتری توسعه کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، ایران-

محل انتشار : کشاورزی ارگانیک و مرسوم(umaorganic.ir)
چکیده :
افزایش نیاز جوامع بشری به امنیت غذایی و توسعه علم و فناوری های نوین، نظیر تولید ارقام پرمحصول، استفاده از نهاده های شیمیایی و مهندسی ژنتیک دارای اثرات مخرب بر محیط زیست و منابع طبیعی می باشد؛ بنابراین تلاش های گسترده‌ای برای معرفی کشاورزی جایگزین به عنوان یکی از راه حل های دستیابی به توسعه پایدار مطرح شده است. کشاورزی ارگانیک، نوعی کشاورزی پایدار با هدف ایجاد سیستم های تولیدی کشاورزی یکپارچه، نظام یافته و انسانی است که تضادی با منافع زیست‌محیطی و اقتصادی نداشته باشد؛ امروزه سیستم هاي تولیدي کشاورزي به منظور پاسخ گویی به نیاز روزافزون غذا براي جمعیت رو به رشد کره زمین با کاربرد فناوري هاي نوین، تولیدات خود را به صورت کمی افزایش داده اند، اما همواره این افزایش تولید با مشکلات زیست محیطی متعددي روبه رو شده است. در راستاي حل این مشکلات، کشاورزي ارگانیک به عنوان یکی از نظام هاي کشاورزي پایدار مطرح گردید، اما با وجود مزایاي فراوان، توسعه این نظام کشاورزي در بین کشاورزان با موانع و مشکلات فراوانی مواجه است. در این مقاله ابتدا کشاورزي ارگانیک، مزایا و عوامل موثر بر آن بیان می شود و سپس به تبیین موانع و مشکلات پیش روی کشاورزی ارگانیک پرداخته خواهد شد.
کلمات کلیدی : ایران چالش ها کشاورزی ارگانیک کشاورزی پایدار