بررسی مخلوط کود دامی و ضایعات کشاورزی و تأثیر ph بر ازدیاد کرم ایزینیافتیدا

بررسی مخلوط کود دامی و ضایعات کشاورزی و تأثیر ph بر ازدیاد کرم ایزینیافتیدا

کاظم حقی1 ترحم مصری گندشمین2 زهرا عطاکشی زاده3

1) دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی بیوسیستم، دانشگاه محقق اردبیلی
2) استاد گروه مهندسی بیوسیستم، دانشگاه محقق اردبیلی-
3) دانشجوی دکتری مهندسی مکانیزاسیون کشاورزی، گروه مهندسی بیوسیستم، دانشگاه محقق

محل انتشار : کشاورزی ارگانیک و مرسوم(umaorganic.ir)
چکیده :
سالانه حجم بسیار بالایی از فضولات دامی و انواع پسماند محصولات کشاورزی در کشور تولید می‌شود که می‌تواند به‌عنوان پتانسیلی بالقوه برای تولید کرم ایزینیافتیدا به آن توجه شود و علاوه بر تولید انرژی، سبب دفع مناسب پسماند و کاهش آلودگی شود. ازاین‌رو، در تحقیق حاضر بررسی مخلوط کود دامی و ضایعات کشاورزی و تأثیر دما، رطوبت و pH بر ازدیاد کرم ایزینیافتیدا قرار گرفت. به‌منظور تأثیر بقایای مختلف گیاهی در تولید ورمی­ کمپوست و میزان تکثیر و بازدهی کرم خاکی، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی در دوره 90 روزه درکشت و صنعت مغان در سال 1401 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل کود گاوی خالص (شاهد)، کود گاوی+ برگ درختان (75 : 25)، کود گاوی+ برگ درختان (50:50)، کود گاوی+ برگ درختان (25 : 75)، کود گاوی+ سیب‌زمینی (75 : 25)، کود گاوی+ سیب‌زمینی (50:50)، کود گاوی+ کلم (75 : 25) و کود گاوی+ کلم (50:50) بود. میزان تکثیر و بازدهی، حداکثر و حداقل مقدار نیتروژن به ترتیب مربوط به دو تیمار کود گاوی مخلوط با سیب‌زمینی و کود گاوی همراه کلم به نسبت‌های 75 به 25 درصد با 08/3 و83/1 میلی‌گرم بر گرم بود. بررسی تغییرات شیمیایی نشان داد که میزان PH در همه تیمارها نسبت به قبل کاهش معنی‌داری پیداکرده است.
کلمات کلیدی : کرم ایزینیافتیدا کود حیوانی ضایعات کشاورزی PH