بررسی مخلوط کود دامی و ضایعات کشاورزی و تأثیر EC بر ازدیاد کرم ایزینیافتیدا

بررسی مخلوط کود دامی و ضایعات کشاورزی و تأثیر EC بر ازدیاد کرم ایزینیافتیدا

کاظم حقی1 زهرا عطاکشی زاده2 ترحم مصری گندشمین3

1) دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی بیوسیستم، دانشگاه محقق اردبیلی
2) دانشجوی دکتری مهندسی مکانیزاسیون کشاورزی، گروه مهندسی بیوسیستم، دانشگاه محقق اردبیلی
3) استاد گروه مهندسی بیوسیستم، دانشگاه محقق اردبیلی

محل انتشار : کشاورزی ارگانیک و مرسوم(umaorganic.ir)
چکیده :
دفع و انباشت پسماند کشاورزی و دامی در محیط آلودگی‌های زیست‌محیطی را تشدید می‌کند. سالانه حجم بسیار بالایی از فضولات دامی و انواع پسماند محصولات کشاورزی در کشور تولید می‌شود که می‌تواند به‌عنوان پتانسیلی بالقوه برای تولید کرم ایزینیافتیدا به آن توجه شود. تحقیق حاضر به منظور بررسی مخلوط کود دامی و ضایعات کشاورزی و تأثیر دما و رطوبت بر ازدیاد کرم ایزینیافتیدا مطالعه شد. به‌منظور بررسی تأثیر بقایای مختلف گیاهی در تولید ورمی­ کمپوست و میزان تکثیر و بازدهی کرم خاکی، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی در دوره 90 روزه درکشت و صنعت مغان در سال 1401 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل کود گاوی خالص (شاهد)، کود گاوی+ برگ درختان (75 : 25)، کود گاوی+ برگ درختان (50:50)، کود گاوی+ برگ درختان (25 : 75)، کود گاوی+ پسماند سیب‌زمینی (75 : 25)، کود گاوی+ پسماند سیب‌زمینی (50:50)، بود. میزان تکثیر و بازدهی، وزن نهایی کرم تولیدی و میزان EC قبل و بعد از تولید ورمی‌کمپوست، کربن و ازت کل و نسبت کربن به نیتروژن اندازه‌گیری شدند. نتایج نشان داد که بین تیمارها ازنظر نسبت‌های تکثیر و بازدهی، وزن نهایی و تمامی خصوصیات شیمیایی غیر از میزان EC قبل، اختلاف معنی‌داری وجود دارد. نسبت تکثیر و بازدهی در تیمار کود گاوی با برگ درختان به نسبت 50 درصد با 45/35 بیشترین و کمترین آن در تیمار کود گاوی با سیب‌زمینی به نسبت 50 درصد با میانگین 83/1 مشاهده شد.
کلمات کلیدی : کرم ایزینیافتیدا کود حیوانی ضایعات کشاورزی EC