ارزیابی تنوع ژنتیکی منابع ژرم پلاسم مرکبات با استفاده از نشانگرهای IRAP

ارزیابی تنوع ژنتیکی منابع ژرم پلاسم مرکبات با استفاده از نشانگرهای IRAP

حمیده پوراحمدی1 محمدحسین فتوکیان2 بهروز گلعین3

1) دانشجوی کارشناسی ارشد،گروه بیوتکنولوژی دانشگاه
2) دانشیار و عضو هیئت علمی گروه بیوتکنولوژی دانشگاه
3) استادیار و عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات مرکبات

محل انتشار : دومین کنفرانس بین المللی توسعه پایدار، راهکارها و چالش ها با محوریت کشاورزی ، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری(2icsda.ir)
چکیده :
اطلاع از روابط فیلوژنتیک و تنوع ژنتیکی در مرکبات جهت تشخیص روابط ژنتیکی، شناسایی ژرم پلاسم و ثبت ارقام جدید، امری مهم و ضروری می باشد. در این پژوهش از نشانگر IRAP جهت تعیین تنوع ژنتیکی میان 22 ژنوتیپ مرکبات استفاده شد. استخراج DNA از برگ های جوان مرکبات با روش موری تامسون انجام شد و سپس تکثیر با 4 آغازگر رتروترانسپوزونی صورت گرفت. محصولات تکثیر شده با استفاده از ژل آگارز 2% رویت گردید. الگوی باندی براساس حضور باند )یک( یا عدم حضور باند )صفر( نمره دهی شده و محتوای چندشکلی برای هر نشانگر محاسبه گردید و با استفاده از نرم افزار NTSYS ، فاصله ژنتیکی ژنوتیپ ها بر اساس ضریب تشابه جاکارد محاسبه و روش تجزیه UPGMA برای گروه بندی استفاده شد. 21 برآورد شد. در مجموع 28 آلل شناسایی شدکه 28 باند چندشکل با میانگین 28 نوار به ازاء هر / میانگین چندشکلی 22 آغازگر شناسایی شد. تجزیه کلاستر، 22 ژنوتیپ مورد بررسی رابر اساس نشانگرهای IRAP به چهار گروه تقسیم نمود. رقم نارنج و ارقام نارنگی، پوملو، بالنگ، لیموشیرین، لیمو لیسبون، لیمو آب شیراز، محلی و معلم کوه درگروه A ، یوزو به تنهایی در گروه B قرار گرفت و گروه C دربرگیرنده گریپ فروت و 8 رقم ناشناخته و گروه D شامل ارقام خونی شناخته شده و 4 رقم ناشناخته بود. تعیین تنوع ژنتیکی در مرکبات، اطلاعات مفیدی را برای برنامه های به نژادی، انتخاب و حفظ ارقام فراهم می کند.
کلمات کلیدی : ارقام مرکبات نشانگرمولکولی روابط فیلوژنتیک IRAP