تاثیر بستر کاشت، آبیاری و تغذیه با محلول غذایی هوگلند بر رشد ونمو، عملکرد و میزان اسانس سنبل الطیب

تاثیر بستر کاشت، آبیاری و تغذیه با محلول غذایی هوگلند بر رشد ونمو، عملکرد و میزان اسانس سنبل الطیب

زهرا نوری ابوذری1 الهه قربان زاده2

1) کارشناسی ارشد علوم باغباني - فيزيولوژي و اصلاح گياهان دارويي،ادويه اي وعطري،دانشگاه آزاد اسلامی واحد
2) کارشناسی تکنولوژی تولید وبهره برداری گیاهان دارویی ومعطر، دانشگاه جامع علمی کاربردی شهید هاشمی نژاد مشهد

محل انتشار : دومین کنفرانس بین المللی توسعه پایدار، راهکارها و چالش ها با محوریت کشاورزی ، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری(2icsda.ir)
چکیده :
در این تحقیق به منظور بررسی و مقایسه تاثیر بسترهای مختلف کاشت، نحوه تغذیه و آبیاری بر رشد و نمو و میزان عملکرد اسانس گیاه سنبل الطیب انجام گردید. اين آزمايش در قالب طرح كاملا تصادفي که شامل 4 نمونه شاهد که مصداقی از زمین زراعی بودند و 4 بستر کشت ( بستر کوکوپیت، پرلیت، مخلوط و بستر مایع) با 6 تیمار آبیاری (1- محلول غذایی کامل هوگلند با آبیاری 100% تبخیر و تعرق، 2- محلول غذایی کامل هوگلند با آبیاری 50% تبخیر و تعرق، 3- محلول غذایی 2/1 هوگلند با آبیاری 100% تبخیر و تعرق، 4- محلول غذایی 2/1 هوگلند با آبیاری 50% تبخیر و تعرق، 5- محلول غذایی 4/1 هوگلند با آبیاری 100% تبخیر و تعرق، 6- محلول غذایی 4/1 هوگلند با آبیاری 50% تبخیر و تعرق) اعمال شد. نتایج آنالیز داده ها در سطح آماری یک درصد نشان داد که بهترین بستر کشت برای این گیاه بستر مایع می باشد. اگر چه وزن خشک ریشه در این بستر از دیگر بسترها کمتر بود(gr 50/3) اما به دلیل برخورداری از درصد بالای اسانس (66%) میزان عملکرد در مجموع افزایش یافته و 1/23 میلی گرم در هر گیاه بدست آمد. بستر پرلیت، کوکوپیت، مخلوط و بستر شاهد پس از بستر مایع به ترتیب بیشترین میزان عملکرد اسانس را دارا بودند. البته بستر مخلوط از وزن خشک ریشه بالاتری نسبت به بستر کوکوپیت برخوردار بود(gr 54/4 نسبت به 87/3) اما به دلیل درصد اسانس کمتر(41% نسبت به 50%) عملکرد پایین تری(61/18 نسبت به 35/19 میلی گرم در هر گیاه)را نشان داد. در بین تیمارهای نحوه آبیاری در شرایط آزمایشکاه بهترین تیمار محلول غذایی 4/1 هوگلند و در گلخانه 2/1 هوگلند با 100% تبخیر و تعرق بود.
کلمات کلیدی : "بستر مایع" "بستر مخلوط" "محلول غذایی هوگلند" "عملکرد" "میزان اسانس"