معرفی روابط آلومتریک برای تعیین حجم درختان چندساقه کیکم (Acer monspessulanum subsp Cinerascens Boiss.) (مطالعه موردی جنگل باغ شادی یزد).

معرفی روابط آلومتریک برای تعیین حجم درختان چندساقه کیکم (Acer monspessulanum subsp Cinerascens Boiss.) (مطالعه موردی جنگل باغ شادی یزد).

علی افرونده1 بهمن کیانی2 پدرام عطارد3

1) دانشجوی کارشناسی ارشد منابع طبیعی و کویرشناسی دانشگاه یزد
2) استادیار گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه یزد
3) دانشیار گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران

محل انتشار : دومین کنفرانس بین المللی توسعه پایدار، راهکارها و چالش ها با محوریت کشاورزی ، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری(2icsda.ir)
چکیده :
جهت آگاهی از حجم سرپای درختان چندساقه کیکم، در گسترشگاه این گونه نمونه برداری به روش ترانسکت انجام شد. در مجموع 20 درخت به صورت تصادفی انتخاب شدند. مشخصات درختان در حالت سرپا شامل: معدل قطر یقه، ارتفاع ،تعداد جست، قطر تاج و مساحت تاج اندازه گیری و سپس درختان قطع شدند. اجزای مختلف درخت شامل تنه و سرشاخه تفکیک و توزین گردید و جهت تعیین نسبت وزن خشک به وزن تر و نیز دانسیته چوب، دیسکهایی از قسمتهای مختلف تنه درختان گرفته و به آزمایشگاه منتقل شد. بر اساس وزن مخصوص به دست آمده در آزمایشگاه، حجم تنه¬ها و حجم کل درختان نیز محاسبه گردید. تحلیل رگرسیون خطی برای پیش بینی حجم درختان بر اساس متغیرهای اندازه¬گیری شده در عرصه انجام شد. نتایج نشان داد که رابطه قوی و معنی¬داری بین حجم درختان کیکم و مشخصات کمی سرپا وجود دارد. بهترین روابط بین حجم درخت با قطر و مساحت تاج (83/0=R2) و نیز بین حجم درخت با معدل قطر یقه (80/0=R2) وجود داشت. در خصوص حجم تنه ضرایب تعیین کمتر بود که نشان می¬دهد روابط آلومتریک برای پیش¬بینی حجم کل مناسب¬تر هستند. مقدار نرمال شده ریشه مربعات خطا (NRMSE) برای تمام مدل¬ها زیر 20 درصد بود که نشان دهنده دقت مناسب آن¬ها می¬باشد. در مجموع می¬توان گفت حجم درختان کیکم که فاقد تنه واحد هستند با دقت مناسبی قابل برآورد بوده و برخی مشخصات سرپای این درختان که اندازه¬گیری آنها ساده و کم هزینه است حدود 80 درصد از تغییرات را می¬توانند پیش بینی نمایند.
کلمات کلیدی : "حجم¬یابی" رگرسیون" روابط آلومتریک" مدلسازی"