بررسی کاربرد کودهای آلی حاصل از باگاس و کمپوست های باگاس نیشکر به منظور افزایش مواد آلی خاک و کاهش مصرف کودهای شيميايی در مزارع نيشكر(مطالعه موردی کشت وصنعت امیرکبیر)

بررسی کاربرد کودهای آلی حاصل از باگاس و کمپوست های باگاس نیشکر به منظور افزایش مواد آلی خاک و کاهش مصرف کودهای شيميايی در مزارع نيشكر(مطالعه موردی کشت وصنعت امیرکبیر)

حسین حاجی شرفی1 شعبان زارعی2 طیب ساکی نژاد3 حسین بیژن پور4

1) کارشناسان ارشد زراعت- رئیس اداره آب و خاک کشت و صنعت نیشکر امیرکبیر
2) کارشناس ارشد تأسیسات آبیاری- مدیر تحقیقات کشت و صنعت نیشکر امیرکبیر
3) دکترای زراعت .دانشگاه آزاد اسلامی اهواز . دانشکده کشاورزی
4) کارشناس ارشد تأسیسات آبیاری- کارشناس آداره آب وخاک تحقیقات کشت و صنعت نیشکر امیرکبیر

محل انتشار : دومین کنفرانس بین المللی توسعه پایدار، راهکارها و چالش ها با محوریت کشاورزی ، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری(2icsda.ir)
چکیده :
باگاس از فرآورده هاي جانبی کارخانه تولید شکر می باشند افزودن آن به خاك می تواند باعث بهبود حاصلخیزي خاك گردد. در خوزستان بدلیل کشت نیشکر، هر ساله مقادیر متنابهی باگاس تولید می شود که عمده آن به صورت ضایعات از بین میرود. در راستاي فراهم آوردن موجبات افزايش عملکرد نيشکر، بايد عنايت ويژه اي به امرحاصلخيزي خاك و افزايش مواد آلي خاك داشت و اين مهم وقتي شاخص و بارز مي گردد كه بدانيم ميزان مواد آلي خاك در جنوب خوزستان (3/0 – 1/0 درصد ) مي باشد فقرمواد آلي و معدني استفاده از كودهاي آلي و شيميايي را اجتناب ناپذيركرده است در این خصوص اگر مسائل فنی کشاورزی پایدار در نظر گرفته نشود ممکن است این امر تبدیل به یک خطر جدي زیست محیطی گردد. كودهاي شيميايي اثرآني و زودگذر دارند لذا جهت بهبود خاك در درازمدت استفاده از كودهاي آلي مفيدترمي باشد. باگاس منبعي ارزان محسوب مي گردد که بعنوان كودي آلي دراين طرح مورد بررسي قرار گرفته است. اين طرح درقالب طرح بلوك كامل تصادفي با 5 تيمار: شاهد ، 3 تن در هکتاربیوفر الیافی باگاس، 3 تن در هکتاربیوفر پودری باگاس ، 3 تن در هکتارکمپوست باگاس و 20 تن در هکتار باگاس در 3 تكرار در مزرعه ( 6-9ARC) که دارای بافت خاک کلی لوم می باشد .در سال زراعي 94-1393 اجراء گرديد.. بعد از برداشت مزرعه از تيمارها نمونه خاك گرفته و تجزيه شد. کاربرد تیمار های تفاوت معنی داری در ویژگیهای خاک کرتها ایجاد نکرده است ولی مواد آلي در تیمارهای باگاس افزايش يافته است به گونه ای که در تیمار بیوفر پودری باگاس مواد آلی خاک به 1 درصد رسیده است . ازت و فسفر خاک نیز در تیمار بیوفر پودری باگاس به حداکثر رسیده است همچنین باگاس باعث کاهش جرم مخصوص ظاهري خاك می گردد. به طوري که جرم مخصوص ظاهري با کاربرد 20 تن بر هکتار باگاس از1.37در تیمار شاهد به 1.21 کاهش یافت و درصد مواد آلی خاک در تیمار بیوفر پودری باگاس به 1 درصد رسیده است نتايج فاکتورهای کمی نشان داد که همگی تیمارها دريك سطح آماری قرار دارند و اختلاف معنی داری مشاهده نمی شود اما بررسی میانگین های فاکتورهای کمی و کیفی نشان می دهد که در 5 صفت تیمار20 تن باگاس تیمار برتر این آزمایش بوده است و باگاس کمترین تاثیرمنفی را برکیفیت شربت داشته است.
کلمات کلیدی : واژه‌هاي كليدي: باگاس توسعه پايدار کودهای شیمیای کودهای آلی عملکرد نيشكر