تغییرات سطح تراز آب دریای خزر و تأثیر دخالت های انسانی بر آن (محدوده ی مطالعاتی: ساحل بندر آستارا)

تغییرات سطح تراز آب دریای خزر و تأثیر دخالت های انسانی بر آن (محدوده ی مطالعاتی: ساحل بندر آستارا)

سورنا قاسمی نژاد1 همایون خوشروان2 امیرپویا صراف3

1) دانشجوی کارشناسی ارشد سازه های آبی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، گروه علوم و مهندسی آب، تهران، ایران
2) استادیار مؤسسه تحقیقات آب، ساري، مرکز ملی مطالعات و تحقیقات دریاي خزر، ساری، ایران
3) استادیار گروه مهندسی عمران، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران

محل انتشار : دومین کنفرانس بین المللی توسعه پایدار، راهکارها و چالش ها با محوریت کشاورزی ، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری(2icsda.ir)
چکیده :
هدف اصلی این تحقیق، اثر دخالت¬های انسانی بر ساحل "بندر آستارا" می باشد. در سال های اخیر نوار ساحلی دریای خزر در محدوده استان گیلان در اثر عوامل محیطی قاره ای و دریایی و همچنین فعالیت های انسانی تغییرات بسیار چشمگیری داشته است. تغییر در موقعیت این سواحل بعضاً موجب وارد آمدن خسارات فراوان و جبران ناپذیری شده است. تغییرات دبی آب های ورودی از خشکی، میزان متفاوت آورد رسوبات از خشکی و ماهیت جابجاشونده و فرسایش پذیری رسوبات ساحلی، از جمله عوامل قاره ای و تغییرات تراز آب دریا، الگوی جریان ها و امواج دریای خزر از جمله عوامل دریایی تغییردهنده ی خطوط ساحلی دریای خزر بخصوص در منطقه گیلان به شمار می روند. در این پژوهش با استفاده از نرم افزار ArcGIS و همچنین عکس های هوایی و ماهواره ای، نرخ جابجایی خط ساحل، میزان تغییر پوشش زمینی و توسعه ی کاربری اراضی ساحلی بندر آستارا از سال 1342 تا زمان حال مورد ارزیابی قرار گرفته و سپس ساختار هندسی ساحل به کمک ژرفا و ارتفاع سنجی نقشه برداری شده، برای مشخص نمودن رسوبات ساحل از قله ی بِرم تا عمق 7 متری دریا نمونه برداری گردیده است.
کلمات کلیدی : بندر آستارا پیشروی و پسروی دریا رسوب قله ی بِرم آسیب پذیری ArcGIS