بهینه سازی غلظت مناسب کانامایسین در محیط انتخابی و تأثیر آن روی میزان باززایی ریزنمونه نوک ساقه اسپرس (Onobrychis sativa)

بهینه سازی غلظت مناسب کانامایسین در محیط انتخابی و تأثیر آن روی میزان باززایی ریزنمونه نوک ساقه اسپرس (Onobrychis sativa)

لیلی هنرمند1 ناصر زارع2 رسول اصغری زکریا3

1) دانش‌آموخته کارشناسی ارشد اصلاح نباتات، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل
2) دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل
3) دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل

محل انتشار : دومین کنفرانس بین المللی توسعه پایدار، راهکارها و چالش ها با محوریت کشاورزی ، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری(2icsda.ir)
چکیده :
توسعه فناوري انتقال ژن به گياهان زراعي، از راهبردهاي اساسي در استفاده از اين فناوري در دستیابی به ارقام پرمحصول به حساب می¬آید و توليد گياهان تراريخته مستلزم بهينه¬سازي شرايط كشت بافت، آشنايي با روش¬هاي مختلف تراريزش سلول¬هاي گياهي و در نهايت دسترسي به يك سيستم گزينش كارآمد جهت انتخاب گياهان تراريخته مي¬باشد. لذا، در این تحقیق بهینه¬سازی غلظت مناسب کانامایسین در محیط انتخابی و تأثیر آن بر میزان باززایی ریزنمونه¬ نوک ساقه اسپرس بررسی شد. بدین منظور ریزنمونه¬های نوک ساقه در غلظت¬های 25، 50، 75 و 100 میلی¬گرم در لیتر از آنتی¬بیوتیک کانامایسین در محیط کشت MS حاوی 1/0 میلی¬گرم در لیتر IBA و 3 میلی¬گرم در لیتر BAP کشت شدند و با ریزنمونه¬های شاهد مقایسه شدند. نتایج نشان داد که درصد ساقه¬های مقاوم به کانامایسین تفاوت معنی¬داری را در غلظت¬های مختلف کانامایسین داشتند. با افزایش غلظت کانامایسین درصد ساقه¬های سبز تولید شده به شدت کاهش یافته و در غلظت¬های بالاتر از 75 میلی¬گرم در لیتر تمام ساقه¬های باززا شده سفید شده و از بین رفتند. در گیاه اسپرس، آنتی¬بیوتیک کانامایسین اثر سمی بر رشد و باززایی گیاه نشان نداد و در تمام تیمارها باززایی وجود داشت.
کلمات کلیدی : باززایی کانامایسین محیط گزینشی Onobrychis sativa