کاربرد پساب در آبیاری محصولات سبزی و صیفی

ریحانه اسادات موسوی زاده مجرد1 زهره شاهرخیان2 افسانه عالی نژادیان3

1) دانشجوی دکترا مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد
2) دانشجوی دکترا مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه
3) استادیارگروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه

محل انتشار : دومین کنفرانس بین المللی توسعه پایدار، راهکارها و چالش ها با محوریت کشاورزی ، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری(2icsda.ir)
چکیده :
افزایش جمعیت، ارتقاء سطح زندگی و به موازات آن توسعه شهری، صنعتی و کشاورزی نیاز به آب را افزایش داده است. با توجه به شرایط خشکسالی های اخیر، پدیده تغییر اقلیم و افزایش تقاضای مصرف آب به دلیل نیاز به تولیدات مواد غذایی بیشتر، لزوم برنامه ریزی در زمینه مسایل کشاورزی بیش از پیش نمایان است. استفاده از فاضلاب تصفیه شده شهری برای آبیاری محصولات خصوصا در نواحی خشک و نیمه خشک مفید به نظر می¬رسد. استفاده از این گروه از آبهای غیرمتعارف که حاوی عناصر غذایی هستند، با اعمال مدیریت مناسب و صحیح تر کاربرد آن، ضمن تامین بخشی از نیازهای کشاورزی، حاصلخیزی خاک را افزایش می-دهد و فرصتی برای پیوستن ایمن تر پسابهای شهری به چرخه آب را فراهم می آورد. اهمیت سلامت محصولات غذایی و ایمنی مواد کشاورزی خصوصا محصولاتی چون سبزی جات و صیفی جات که عمدتا به صورت خام مورد استفاده انسان قرار می گیرد، بر همگان واضح است. اگر فاضلاب مراحل تصفيه را به خوبي طي كند و فاضلاب صنعتي به داخل آن نفوذ نكرده و فاقد آلودگي هاي مربوط به فلزات سنگين باشد و از نظر شاخص هاي بهداشتي محدوديت ي براي مصارف آن نباشد، استفاده از آن براي صيفي جات محدوديتي ندارد. در اين گونه مصارف شاخص بهداشتي از اهميت بالايي برخوردار مي باشد. در این مقاله، کیفیت و کمیت این دسته از محصولات کشاورزی در تحقیقات انجام شده در ایران و جهان بررسی شده است.
کلمات کلیدی : پساب آبیاری سبزیجات صیفی جات.