تانن و اثرات آن در تغذیه نشخوارکنندگان

نسیم رحیمی1 فرشید فتاح نیا2

1) کارشناسی ارشد
2) دکتری تخصصی تغذیه نشخوارکنندگان

محل انتشار : دومین کنفرانس بین المللی توسعه پایدار، راهکارها و چالش ها با محوریت کشاورزی ، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری(2icsda.ir)
چکیده :
تانن‌ها تركيبات فنولي و ثانويه گياهي هستند كه به ¬طور گسترده در گياهان وجود دارند. تانن‌ها به دو گروه اصلی قابل هيدروليز و متراكم تقسيم¬بندي مي‌شوند. غلظت تانن به وسيله ژنتيك و محيط كنترل مي‌شود. مصرف تانن‌ها در نشخواركنندگان با مزایا و معایبی همراه است. از جمله معایب می¬توان به واكنش تانن با پروتئين¬های خوراك و آنزیم¬های گوارشی، تغيير در مورفولوژي تعدادی از باكتري¬هاي شكمبه، كاهش تعداد باكتري¬هاي تجزیه کننده سلولز، کاهش هضم الياف، خروج مواد از شكمبه و مصرف خوراك اشاره کرد. و افزایش پروتئين قابل دسترس براي هضم در روده كوچك از جمله مزایای مصرف تانن می¬باشد. روش¬های مختلفی برای کاهش اثرات منفی تانن موجود در مواد وجود دارد که می¬توان به فرآوری با خاکستر چوب، زغال چوب فعال شده و ترکیبات شیمیایی، انبار کردن، خشک کردن، تخمیر و استفاده از ترکیبات متصل شونده به تانن از قبیل پلی¬اتیلن¬گلایکول و پلی¬وینیل¬پیرولیدین اشاره کرد. پلی¬اتیلن¬گلایکول یک پلی¬مر سنتتیک قابل حل در آب است که با اتصال به تانن اثر مهارکنندگی تانن¬ها بر تخمیر شکمبه را کاهش می¬دهد.
کلمات کلیدی : ترکیبات فنلی انواع تانن اثر تغذیه¬ای پلی¬اتیلن¬گلیکول