بررسی تغییر میزان محتوی فنل کل، فلاونوئید کل و درصد فعالیت آنتی اکسیدانی گلبرگ و برگ زعفران در مراحل مختلف تکوین

بررسی تغییر میزان محتوی فنل کل، فلاونوئید کل و درصد فعالیت آنتی اکسیدانی گلبرگ و برگ زعفران در مراحل مختلف تکوین

نعیمه ترابی1 فاطمه زرین کمر2

1) دانشجوی کارشناسی ارشد زیست گیاهی گرایش تکوین، دانشگاه تربیت مدرس تهران، ایران.
2) استادیار، بخش علوم گیاهی، دانشگاه تربیت مدرس تهران ایران.

محل انتشار : دومین کنفرانس بین المللی توسعه پایدار، راهکارها و چالش ها با محوریت کشاورزی ، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری(2icsda.ir)
چکیده :
گیاهان منابع غنی از ترکیبات فنلی (اسیدهای فنلی و فلاونوئیدها) هستند، که مهمترین آنتی اکسیدانهای طبیعی به شمار می آیند. آنتی اکسیدانهای موجود در رژیم غذایی به لحاظ محافظت بدن در مقابل استرس اکسیداتیو و حفظ سلامت حائز اهمیت است. زعفران مزروعی با نام علمی Crocus sativus L. یکی از گونه های مهم گیاهان دارویی است که از دیرباز به عنوان یک ضد سرطان قوی از آن استفاده می شود. در این مطالعه میزان فنل کل، فلاونوئید کل و درصد فعالیت آنتی اکسیدانی گلبرگ و برگ زعفران مزروعی در مراحل مختلف تکوین مورد ارزیابی قرار گرفتند. از گلبرگ ها و برگ های گیاه در مراحل مختلف تکوین عصاره متانولی تهیه شد. سنجش میزان فنل کل و فلاونوئید کل به روش اسپکتوفتومتری صورت گرفت و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره ها با روش رادیکال های آزاد DPPH اندازه گیری شد. نتایج به دست آمده نشان داد که در مراحل مختلف تکوین گلبرگ میزان فنل کل، فلاونوئید کل و درصد فعالیت آنتی اکسیدانی در مرحله اول بیشترین میزان را داشت و در مورد برگ در مراحل اولیه تکوین ناچیز بود پس از آن افزایش یافت و سپس دوباره کاهش یافت. نتایج این مطالعه به خوبی نشان می دهد که میزان فنل کل، فلاونوئید کل و درصد فعالیت آنتی اکسیدانی گلبرگ و برگ زعفران در مراحل مختلف تکوین متفاوت است.
کلمات کلیدی : زعفران تکوین فنل فلاونوئید فعالیت آنتی اکسیدانی