پراکنش و واکنش ژنوتیپ های سیر به بیماری زنگ Puccinia allii Pers. (1794) در اصفهان
پراکنش و واکنش ژنوتیپ های سیر به بیماری زنگ Puccinia allii Pers. (1794) در اصفهان
کوثر شیرازی1 مهدی نصر اصفهانی2 لیلا محمد باقری3
1) کارشناس ارشد.مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي
2) دانشیار.مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي
3) کارشناس ارشد.مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي
محل انتشار :
دومین کنفرانس بین المللی توسعه پایدار، راهکارها و چالش ها با محوریت کشاورزی ، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری(2icsda.ir)
چکیده :
از بیماریهای مهم گیاه سیر(L. Allium sativum)، زنگ سیر است که گسترش جهانی داشته و در کشور ما نیز حایز اهمیت میباشد. در این پژوهش، پراکنش و چرخهی بیماری زنگ سیر، در مناطق مختلف سیرکاری استان اصفهان مورد مطالعه قرار گرفته و نیز به بررسی واکنش ده ژنوتیپ سیر به این بیماری، در قالب طرح بلوكهاي كامل تصادفي در دو مرحله از رشد و در دو سال متوالی در سطح مزرعه پرداخته شده است. شدت بیماری در سطح استان اصفهان و روی ژنوتیپها، در شش طیف 0 ،10، 25، 50 ، 75 و 100 مشخص شد. بررسیهای آزمایشگاهی، قارچ عامل بیماری را Puccinia allii Pers. (1794) تایید نمود. در این مطالعات، فقط مرحلهی یوریدی قارچ، روی برگها مشاهده شد. این بیماری، روی سایر گیاهان هم خانواده مشاهده نگردید و فقط روی گیاه تره (Allium porrum L.) وجود داشت. میانگین شدت بیماری، در مزارع سیرکاری در کل استان، 30/23 درصد بود. بررسی واکنش ژنوتیپ های سیر نشان داد که ژنوتیپ شولان با 81/30 درصد شدت بیماری، بیشترین مقدار، سپس، ژنوتیپ علیآباد، با 13 درصد شدت بیماری، کمترین مقدار بیماری را داشته است. مابقی ژنوتیپها، در حد واسط این دو طیف حساس و مقاوم قرار داشته و با اثر معنیدار در گروههای مربوطه واقع شدند. البته، روند بیماری زنگ، در بین ژنوتیپهای سیر، از مرحلهی اول تا دوم، در برخی ژنوتیپها، متفاوت بود. شدت بیماری در مرحلهی دوم، بهطور نسبی در مقایسه با مرحلهی اول از یک روند همسانی برخوردار نبود و اختلاف معنی داری مشاهده گردید.
کلمات کلیدی :
تره
چرخه زندگی
Allium sativum
Allium porrum.