تاثیر کود پتاسه بر رنگیزه¬های فتوسنتزی یونجه (Medicago sativa )تحت شرایط تنش شوری

تاثیر کود پتاسه بر رنگیزه¬های فتوسنتزی یونجه (Medicago sativa )تحت شرایط تنش شوری

اعظم صوفی1 مهدیه ابراهیمی2 ابراهیم شیرمحمدی3

1) دانشجوی کارشناسی ارشد رشته بیابانزدایی دانشگاه زابل
2) استادیار، عضو هیئت علمی دانشگاه زابل
3) مربی، عضو هیئت علمی دانشگاه زابل

محل انتشار : دومین کنفرانس بین المللی توسعه پایدار، راهکارها و چالش ها با محوریت کشاورزی ، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری(2icsda.ir)
چکیده :
شوری یکی از مهمترین موانع تولید محصولات زراعی در مناطق خشک و نیمه خشک جهان است که عملکرد گیاهان را به روش¬های مختلف تحت تاثیر قرار می¬دهد. کاهش سطح برگ به عنوان نخستین اثر شوری، توانایی بالقوه گیاه جهت فتوسنتز را کاهش می¬دهد. همچنین تخریب کلروفیل توسط یون¬های سمی از جمله سدیم، کاهش فتوسنتز را به دنبال خواهد داشت. کودهای پتاسیم نقش ویژه¬ای در حیات و بقاء گیاهان تحت شرایط تنش محیطی بازی می¬کند. به¬گونه¬ای که در شرایط کمبود پتاسیم، حساسیت گیاهان به تنش¬های محیطی افزایش می¬یابد. لذا به منظور بررسی اثر کود پتاسه بر روی رنگیزه¬های فتوسنتزی و کاهش تنش شوری یونجه، تحقیقی در آزمایشگاه مرکز زیست پژوهشی علوم سلولی و مولکولی دانشگاه زابل در سال 1394 به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. تیمار آزمایشی شامل کود پتاسه (5/3 در هزار) و شوری در چهار سطح (0،2،6 و 12 دسی زیمنس بر متر) بود. در این آزمایش کلروفیلa ، b ، کلروفیل کل و کاروتنوئید ارزیابی شدند. بر اساس نتایج تیمار کود پتاسه بر رنگیزه¬های فتوسنتزی یونجه در سطح احتمال یک درصد معنی¬دار شد. همچنین استفاده از تیمار کود پتاسه موجب کاهش اثرات ناشی از تنش شوری در گیاه یونجه شد ولی میزان تاثیر آن¬ بر هر یک از ویژگی¬ها متفاوت بود. لذا استفاده از این کود در شرایط تنش شوری در گونه¬های گیاهی حساس به شوری می¬تواند مفید و موثر واقع شود.
کلمات کلیدی : تنش¬های محیطی کاروتنوئید کود پتاسه یونجه