بررسی ارتباط بین خصوصیات شیمیایی خاک و خصوصیات کیفی میوه سیب زرد لبنانی

بررسی ارتباط بین خصوصیات شیمیایی خاک و خصوصیات کیفی میوه سیب زرد لبنانی

علی شهاب پور1 محمد جواد نظری دلجو2

1) 1- دانشجوی کارشناسی ارشد علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مهاباد، مهاباد، ایران
2) استادیار گروه مهندسی علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مهاباد، مهاباد، ایران

محل انتشار : دومین کنفرانس بین المللی توسعه پایدار، راهکارها و چالش ها با محوریت کشاورزی ، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری(2icsda.ir)
چکیده :
کمیت و کیفیت میوه سیب به عنوان محصول استراتژیک، علاوه بر ژنتیک به عوامل محیطی و مدیریت باغ بستگی دارد. خصوصیات فیزیکیوشیمیایی بستر یا خاک باغ از مهمترین عوامل محیطی و موثر بر کمیت و کیفیت محصول تولیدی و اگاهی و مدیریت عوامل مذکور توسط باغدار و استفاده بهینه از نهاده¬های کشاورزی نقش بسزایی در افزایش بهر-وری در واحد سطح دارد. این آزمایش در راستای بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی خاک باغات شهرستان مهاباد (چهار منطقه) بعنوان یکی از مهمترین قطب¬های تولید سیب درختی و بررسی ارتباط آن با کیفیت میوه در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 3 تکرار در سال 1394 طراحی و اجرا گردید. خصوصیات شیمیایی خاک ازجمله pH، درجه شوری(EC)، درصد کربن آلی و درصد آهک و ارتباط آنها با سفتی بافت میوه، قطر، اندازه و وزن میوه مورد بررسی قرار گرفت. براساس نتایج تجزیه واریانس خصوصیات شیمایی بستر باغات مورد بررسی تفاوت معنی داری از نظر pH، درجه شوری(EC)، درصد کربن آلی مشاهده گردید (P<0.01). بیشترین pH خاک در باغ شماره 4 وکمترین آن نیز در باغ شماره 3 مشاهده گردید که با جذب کلسیم و سفتی میوه های باغات مذکور دارای همبستگی مثبت بود. همچنین چنین رابطه ای بین باغات شماره 2 و 4 با درجات مختلف شوری(EC) و قطر، اندازه و وزن میوه مشاهده گردید. با توجه به نتایج حاصله تعدیل شرایط نامناسب بستر نقش بسزایی در کیفیت محصول تولیدی دارد.
کلمات کلیدی : شرایط آب‌وهوایی خصوصیات شیمیایی خاک کیفیت مدیریت