مطالعه اثرات حفاظتی سطوح مختلف عصاره چای سبز در یک دوره اسپرماتوژنز بر فراسنجه های کیفی اسپرم خروس

مطالعه اثرات حفاظتی سطوح مختلف عصاره چای سبز در یک دوره اسپرماتوژنز بر فراسنجه های کیفی اسپرم خروس

سید کمال هاشمیان1 مرتضی مهری2

1) دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2) استادیار، گروه علوم دامی، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

محل انتشار : دومین کنفرانس بین المللی توسعه پایدار، راهکارها و چالش ها با محوریت کشاورزی ، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری(2icsda.ir)
چکیده :
سلول هاي اسپرم طی روند اسپرماتوژنز، مقدار زیادي از سیتوپلاسم خود را به همراه مواد آنتی اکسیدانی موجود در آن از دست داده و بنابراین در مقابل روند تنش اکسیداتیو حساس می شوند. اکسیژن فعال داراي اثري دوگانه بر عمل و ساختار سلول هاي اسپرم است به این ترتیب که از یک طرف جهت انجام برخی روندهاي طبیعی همانند واکنش آکروزومی در این سلول ها ضروري بوده و از طرفی در غلظت زیاد در محیط باعث تنش اکسیداتیو می شود. یکی از علائم مهم تنش اکسیداتیو در سلول ها، پراکسیداسیون چربیهاي غشاء است که موجب تخریب ساختار غشاء، کاهش قدرت تحرك، مهار فعالیت هاي آنزیمی، و ایجاد شکستگی در DNA سلولهاي اسپرم شده و نهایتا منجر به کاهش توان باروري اسپرم می شود. آنتی اکسیدانها تاحدی اثرات منفی این گونه‌های اکسیژن فعال تولید شده در طی دوره اسپرماتوژنز را اصلاح می‌کنند. هدف مطالعه حاضر تحقیق در مورد اثرات حفاظتی عصاره چای سبز حاوی ترکیبات فنلی به عنوان یک آنتی اکسیدان طبیعی بر فراسنجه های کیفی اسپرم خروس دریک دوره اسپرماتوژنز بود. شانزده خروس به 4 گروه برابر تقسیم شدند و بطور روزانه صفر، 30، 60 و 90 میلی گرم عصاره چای سبز به جیره آنها اضافه گردید. در روزهای صفر، 14، 28، 42 56 و 70 پس از شروع مایع منی جمع آوری گردید و فراسنجه های تکاملی اسپرم شامل میزان شکست DNA٬ درصد اسپرمهای اپپتوز شده٬ درصد تحمیل واکنش اکروزومی و قابلیت زنده مانی پس از فرآیند اسپرماتوژنز نسبت به نمونه شاهد مورد ارزیابی قرار گرفت. تیمارهای حاوی 60 و 90 میلی گرم عصاره چای سبز به طور معنی‌داری (p<0.05) باعث بهبود برخی از فراسنجه‌های تکاملی اسپرم از جمله کاهش درصد اسپرمهای اپپتوز شده و افزایش میزان زنده‌مانی پس از گذارندن یک دوره کامل اسپرماتوژنز گردیدند. نتیجه آنکه مصرف روزانه عصاره چای سبز به میزان روزانه 90 میلی‌گرم در جیره به عنوان یک آنتی اکسیدان طبیعی می‌تواند فراسنجه های تکاملی را در اسپرم خروس در طی فرآیند اسپرماتوژنز بهبود بخشد.
کلمات کلیدی : تنش اکسیداتیو فراسنجه های کیفی اسپرم آنتی اکسیدان طبیعی چای سبز .