تحلیل ریسک شرایط غیر مترقبه به روش FEMA-235B (مطالعه ی موردی شرکت شیر پگاه خوزستان)

تحلیل ریسک شرایط غیر مترقبه به روش FEMA-235B (مطالعه ی موردی شرکت شیر پگاه خوزستان)

نجمه گرامی1 سعید گیوه چی2 مهناز نصرآبادی3

1) دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت محیط زیست دانشگاه آزاد اسلامی، واحد زاهدان، دانشکده فنی مهندسی، گروه مدیریت محیط زیست(HSE)، زاهدان، ایران.
2) دانشگاه تهران، دانشکده محیط زیست،گروه مدیریت HSE، تهران، ایران
3) دانشگاه آزاد اسلامی، واحد زاهدان، دانشکده فنی مهندسی،مدیر گروه مدیریت محیط زیست(HSE) و عضو هیات علمی گروه محیط زیست، زاهدان، ایران.

محل انتشار : دومین کنفرانس بین المللی پژوهش در علوم و تکنولوژی(2rstconf.com)
چکیده :
بحران هایی که گاه آن ها را از مراکز تولیدی و کارخانه جات سراغ داریم و گاه در قالب جنگ و خونریزی چهره ی ناامید کننده ی خود را نمایان می سازد،بحران هایی مانند سیل و زلزله و سونامی و خشکسالی و این روزها ریزگردها، دیگر مثالهایی از شرایط خاص و بحرانی روزگار ماست.اما آنچه که در این تحقیق دست مایه¬ی پژوهش و کنکاش قرار گرفته است، اهمیت مراکز تولیدی مواد غذایی در هنگام بحران می باشد.مراکزی که به تنهایی نقطه ی اتکای تغذیه ای جامعه در هر موقعیت بوده و حفظ و حراست آن در زمان بحران با هر روش معقول و پسندیده ، امری ضروری و اجتناب ناپذیر است. در این پژوهش شرکت شیر پگاه خوزستان به عنوان یک شرکت تولیدی مواد غذایی مهم در استان خوزستان در زمینه ی برنامه ریزی در شرایط بحران و میزان آمادگی لازم در هنگام اضطرار باتوجه به تحلیل ریسک شرکت، مورد بررسی کامل قرار گرفته است.بر اساس طرح پژوهش ، استاندارد FEMA235b به عنوان یک روش مناسب و جامع پس از ارزیابی های همه جانبه ، از لحاظ فازهای مدیریت بحران و اقدامات لازم قبل، حین و پس از بحران، در نهایت در شرکت شیر پگاه نهادینه شده و با توجه به چارت سازمانی و مدیریتی کارخانه در تمامی قسمت های لازم و ضروری شرکت ، به طور واقع بینانه ، مورد استفاده قرار گرفته است. جهت بررسی مولفه های مهم موقعیت بحران و در نظر گرفتن نظرات مهم و کارشناسانه¬ی پرسنل این شرکت، از پرسشنامه¬ی محقق ساخت، استفاده شد و با استفاده از آزمون های tتک نمونه ای و آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی تکمیلی و با بهره گیری از نرم افزار spss نسخه 18 اطلاعات تجزیه و تحلیل و نتایج لازم جهت پیاده سازی روش مورد نظر به دست آمد. جهت پیشگیری و مقابله ی اصولی با بحران در شرکت شیر پگاه خوزستان ، وظایف سازمانی و مسئولیت های ستاد مدیریت بحران در قالب برنامه ی عملیاتی واکنش اضطراری تعیین گردیده و در نهایت آمادگی لازم برای مواجهه با بحران برای کل شرکت وجود داشته باشد و پس از عبور از بحران بتواند به وضعیت عادی بازگردد.
کلمات کلیدی : تحلیل ریسک شرایط غیر مترقبه مدیریت بحران پگاه خوزستان استاندارد FEMA235b