تاثير خصوصيات فيزيكي و شيمیايي خاك بر روي كميت و كيفيت اسانس گياه چاي کوهي ((Stachys lavandulifolia در دو جهت شمالی و جنوبی در منطقه شاه جهان اسفراین

تاثير خصوصيات فيزيكي و شيمیايي خاك بر روي كميت و كيفيت اسانس گياه چاي کوهي ((Stachys lavandulifolia در دو جهت شمالی و جنوبی در منطقه شاه جهان اسفراین

بهارک رحمانی وحید1 محمد مهدوی2 علیرضامتولی کاخکی3

1) دانشجوی کارشناس ارشد
2) استادراهنما - دانشگاه آزاد نور
3) استاد راهنما - دانشگاه آزاد نور

محل انتشار : دومین کنفرانس بین المللی پژوهش در علوم و تکنولوژی(2rstconf.com)
چکیده :
در این تحقیق تاثير خصوصيات فيزيكي و شيمیايي خاك برگیاه چای کوهی در دو جهت شمالی و جنوبی ارتفاع 1600 متری منطقه شاه جهان شهرستان اسفراین، مورد مطالعه قرارگرفت. نمونه ها ی گیاهی در زمان گلدهی کامل از دو رویشگاه، با سه تکرار بطورکاملا تصادفی، از اندامهای هوایی جمع آوری و در هوای آزاد خشک و اسانس آن به روش تقطیر با آب با استفاده از دستگاه کلونجر استخراج گردید. و به منظور تعيين مقدار و شناسايي تركيبهاي اسانس از دستگاه گاز كروماتوگرافي (GC) و گاز كروماتوگرافي متصل به طيف سنج جرمي استفاده (GC/MS)شد. و نمونه های خاک با حفر پروفیل از عمق 0 تا30 سانتی متری زمین درپای گیاه برداشت شد و جهت آزمایشات مختلف بر روی آنها به آزمایشگاه خاک شناسی بجنورد منتقل گردید. تجزیه واریانس داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و برای بررسی میزان همبستگی بین خصوصیات خاک و میزان اسانس در هر طبقه ارتفاعی از آزمون همبستگی پیرسون استفاده شد. نتايج حاصل از اين بررسی نشان داد که بافت خاك دو منطقه، از نوع لومی ـ شنی بوده و تفاوتي با هم نداشتند. همچنين بين بازده اسانس و عناصر موجود در خاک، به غير از ماده آلی خاک ،‏ آهک ، مس و اسیدیته خاک همبستگي مثبت مشاهده شد. و همبستگي بين عناصر خاك با درصد تركيبات اسانس گياه چاي کوهي در دوجهت، متفاوت بوده است. همچنین نتایج نشان داد که آهن خاک کمترین تاثیر و فسفر و آهک خاک بیشترین تاثیر را بر ترکیبات اسانس داشته است.
کلمات کلیدی : چای کوهی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک اسانس ترکیبات شیمیایی