مدلسازی شوری آب رودخانه آجی چای با استفاده از روش¬های ماشین بردار پشتیبان و شبکه عصبی مصنوعی

مدلسازی شوری آب رودخانه آجی چای با استفاده از روش¬های ماشین بردار پشتیبان و شبکه عصبی مصنوعی

مهدیه جنت خواه1 آیدا باقری باسمنجی2 ابراهیم رحمانی3

1) مدرس دانشگاه آزاد اسلامی-
2) کارشناس ارشد عمران،آب-
3) کارشناس آب و فاضلاب-

محل انتشار : سومین کنفرانس بین المللی علوم و مهندسی(3icesconf.com)
چکیده :
رودخانه ¬ها مهمترين منابع تامين آب مصرفي بخش هاي صنعت، كشاورزي و شهري هستند که به دلیل عبور از بسترهای مختلف، دچار نوسانات كیفي زيادي می شوند. در این پژوهش، به مدلسازی کیفیت آب رودخانه آجی¬چای با استفاده از روش¬های شبکه عصبی مصنوعی و برنامه¬ریزی ژنتیک پرداخته شده است. داده¬هاي مورد استفاده، شامل پارامترهای کمی و کیفی آب این رودخانه از قبیل دبی(Q)، غلظت کل املاح محلول درآب (TDS)، منیزیم(Mg)، کلسیم(Ca)، کلر((Cl، هیدروژن¬کربنات HCO3))، سولفات(So4)، نسبت جذب سدیم ((%Na، سدیم(NA)، پتاسیم(K)، اسیدیته ((PH، نسبت جذبی سدیم(SAR) در مقیاس زمانی ماهانه می¬باشد. به منظور ارزیابی قابلیت مدل¬های به کار رفته، معیارهای ارزیابی نظیر میانگین قدر مطلق خطا، ضريب همبستگی، میانگین مربعات خطا و دیاگرام پراکنش مشاهداتی-محاسباتی نمودار تغییرات مقادیر کل مواد جامد محلول، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل، بیانگر آنست که روش شبکه عصبی مصنوعی عملکرد قابل قبولی در تخمین میزان کل مواد جامد محلول دارا می¬باشند. مقادیر بدست آمده برای پارامترهای ارزیابی بهترین مدل، بصورت ریشه میانگین مربعات خطا RMSE=0.009 و ضریب همبستگی R=0.84 می¬باشند.
کلمات کلیدی : آجی چای ماشین بردار پشیبان شبکه عصبی مصنوعی شوری آب رودخانه