اثر تنش شوری آب بر تغییرات آناتومی و مرفولوژیکی در گیاه لوبیا

اثر تنش شوری آب بر تغییرات آناتومی و مرفولوژیکی در گیاه لوبیا

بدرالسادات صحافی1

1) کارشناسی ارشد زیست شناسی (علوم گیاهی)

محل انتشار : سومین کنفرانس بین المللی علوم و مهندسی(3icesconf.com)
چکیده :
چکیده : شوری آب و خاک یک مشکل و عامل مهم در تولیدات کشاورزی است . این بررسی به منظور مقایسه ی اثر شوری بر تغییرات آناتومی و مرفولوژیکی در گیاه شاهد و گیاه لوبیای تحت تیمار شوری می باشد . در اوایل بهار 1388 بذرهای جوانه زده ی گیاه به گلدان های پر از محلول غذایی هوگلند انتقال یافت و در اتاقک رشد در شرایط محیطی گلخانه (درجه حرارت 2± 25 و رطوبت نسبی5 ± 62 )رشد یافت.سپس به مدت دو هفته با NaCl وNa2SO4 (100-0 میلی مول )تیمار گردید . بر اساس نتایج مشاهده شده در این تحقیق ، دوزهای اضافه شده ی نمک کلریدی و سولفاته ی سدیم باعث تنش در گیاه جوان می گردد. مساحت برگ(سانتی متر مربع) ، طول و عرض روزنه در اپیدرم بالایی و پایینی(میکرون) در گیاهان تحت شوری کاهش یافت و تعداد و تراکم روزنه در گیاه شاهد بیشتر از گیاه تحت تیمار بود. و سدیم کلرید اثر سمی بیشتری نسبت به سدیم سولفات در گیاه بوجود آورد .همچنین نتایج وزن خشک ریشه و برگ نشان می دهد که رشد گیاه لوبیا با غلظت ماده ی نمکی ارتباط عکس دارد و تا 50-40 درصد در مقایسه با گیاه شاهد باعث کاهش وزن می گردد. بنابراین نتیجه می شود که شوری با غلظت پایین می تواند به طور جزئی در اشکال آناتومی و مرفولوژیکی گیاه لوبیا تاثیر گذارد.
کلمات کلیدی : واژگان کلیدی: شوری کشت هیدروپونیک تراکم روزنه گراویمتری