بررسی مقایسه ای اثر ضد میکروبی عصاره تام هیدروالکلی ریشه گیاه انجبار (Polygonum bistorta) بر میکروارگانیسم های بیماری زا، با آنتی بیوتیک های اریترومایسین، پنی سیلین و آموکسی سیلین

بررسی مقایسه ای اثر ضد میکروبی عصاره تام هیدروالکلی ریشه گیاه انجبار (Polygonum bistorta) بر میکروارگانیسم های بیماری زا، با آنتی بیوتیک های اریترومایسین، پنی سیلین و آموکسی سیلین

صفیه عباسی1 الهه آل ابراهیم دهکردی2 پگاه کمالی3

1) کارشناس ارشد میکروبیولوژی،دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد،شهرکرد،ایران.
2) کارشناس ارشد گیاهان دارویی،باشگاه پژوهشگران جوان،دانشگاه آزاد شهرکرد،شهرکرد،ایران.
3) کارشناس علوم آزمایشگاهی،دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد،شهرکرد،ایران.

محل انتشار : سومین کنفرانس بین المللی پژوهش در علوم و تکنولوژی(3rstconf.com)
چکیده :
با توجه به افزایش مقاومت باکتری ها به آنتی بیوتیک ها و از طرفی عوارض جانبی آن ها، شناسایی ترکیبات ضد میکروبی گیاهی، یکی از منابع با ارزش به شمار می آیند. در این راستا ترکیبات مشتق شده از عصاره های گیاهی به عنوان منابع دارویی حائز اهمیت می باشند. مطالعه حاضر با هدف تعیین اثرات ضد باکتریایی ریشه گیاه انجبار و مقایسه آن با آنتی بیوتیک های رایج درمانی انجام پذیرفت. در این پژوهش عصاره گیاه به روش ماسراسیون با حلال اتانول 70% گرفته شد. اثرات ضد باکتریایی با روش براث میکرودایلوشن بررسی و مقادیر MIC و MBC تعیین مقدار شد. در ادامه پژوهش، اثر غلظت های مختلف عصاره بر رشد باکتری های انتروباکترآئروژنز، کلبسیلاپنومونیه، پروتئوس ولگاریس و سالمونلاتیفی موریوم با روش دیسک دیفیوژن در مقایسه با آنتی بیوتیک های اریترومایسین، پنی سیلین و آموکسی سیلین مورد آزمون قرار گرفت.نتایج این پژوهش نشان داد عصاره هیدروالکلی ریشه گیاه انجبار بر روی باکتری های مورد آزمایش اثر بازدارندگی قابل ملاحظه ای داشته است و هر چقدر میزان غلظت عصاره افزایش می یافت، اثر بازدارندگی نیز به صورت افزایش قطر هاله عدم رشد مشاهده می شد، و در غلظت های بالا اثر ضد باکتریایی عصاره، مشابه یا حتی بهتر از آنتی بیوتیک های استفاده شده بود.در روش براث میکرودایلوشن عصاره گیاه انجبار بر باکتری های مورد مطالعه اثر ممانعت کنندگی و کشندگی قابل قبولی داشته است. در بین میکروارگانیسم های مورد بررسی در این روش، پروتئوس ولگاریس نسبت به عصاره گیاه انجبار مقاوم تر از بقیه میکروارگانیسم ها بود، در حالی که کلبسیلاپنومونیه حساس ترین باکتری محسوب می شد.در مجموع می توان چنین نتیجه گیری کرد که انجبار از جمله گیاهان با ارزش از نظر خواص ضد باکتریایی می باشد و استفاده از آن به صورت فرآورده های دارویی می تواند جهت درمان عفونت ها حائز اهمیت باشد.
کلمات کلیدی : اثر ضد میکروبی عصاره ی هیدروالکلی انجبار آنتی بیوتیک باکتری های بیماری زا