تأثیر محلولپاشی با نانو ذرات عنصر روی بر عملکرد و خصوصیات زراعی دو رقم برنج (Oryza sativa L.)

تأثیر محلولپاشی با نانو ذرات عنصر روی بر عملکرد و خصوصیات زراعی دو رقم برنج (Oryza sativa L.)

معظم قاسمی1 قربان نورمحمدی2 حمید مدنی3 حمید رضا مبصر4 محمدزمان نوری5 حسن اسدی منش6

1) دانشجوی مقطع دکتری، رشته زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات
2) استاد گروه زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات
3) دانشیار گروه زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر
4) دانشیار گروه زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد
5) عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات برنج
6) کارشناس ارشد زراعت، مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان

محل انتشار : کنفرانس بین المللی توسعه با محوریت کشاورزی ، محیط زیست و گردشگری(icdat.ir)
چکیده :
به منظور بررسی تأثیر محلولپاشی با نانو ذرات اکسید روی بر عملکرد و اجزای عملکرد برنج، آزمایشی با ده تیمار و سه تکرار در منطقه آمل بصورت اسپلیت پلات در قالب طرج بلوك هاي کامل تصادفی در سال 1393 اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل دو رقم برنج طارم هاشمی(V1) و شیرودی( V2) به عنوان عامل اصلی و بدون محلولپاشی یا شاهد (Z1)، محلولپاشی با نانو اکسید روی 20 پی پی ام در مرحله اواسط پنجه زنی و ظهور خوشه آغازین (Z2)، 20 پی پی ام در زمان ظهور خوشه آغازین و خوشه دهی کامل (Z3)، 40 پی پی ام در اواسط پنجه زنی و ظهور خوشه آغازین (Z4) و40 پی پی ام در زمان ظهور خوشه آغازین و خوشه دهی کامل(Z5) به عنوان عامل فرعی بودند. نتایج نشان داد از نظر رقم، برنج شیرودی در تمامی صفات اندازه گیری شده نسبت به هاشمی برتری داشت و از نظر محلولپاشی با عنصر روی این عنصر بر تمامی صفات اندازه گیری تاثیر معنی داری داشت. بیشترین تعداد پنجه (96/8%)، طول خوشه (30/6%)، تعداد دانه در خوشه(95/7 %)، وزن هزار دانه(95/5 %) و عملکرد شلتوک (76/15%) نسبت به شاهد در صورت مصرف 40 پی پی ام نانو ذرات روی در مرحله پنجه زنی و ظهور خوشه بدست آمد. به لحاظ تأثیر عنصر روی و استفاده از روش محلولپاشی با نانو ذرات به عنوان جایگزینی برای روش کوددهی معمول، این آزمایش مصرف 40 پی پی ام از نانو ذرات روی را در مرحله پنجه زنی و ظهور خوشه آغازین جهت به حداقل رساندن آسیب های زیست محیطی و بهبود عملکرد و اجزای عملکرد برنج پیشنهاد می کند.
کلمات کلیدی : محلولپاشی" "نانو ذرات" "اکسید روی" "برنج