کاربرد ژنتیک در اصلاح نباتات برای مقاومت به آفات وبیماری ها

کاربرد ژنتیک در اصلاح نباتات برای مقاومت به آفات وبیماری ها

فریبا سهرابی1 بهمن غارتی2

1) استادیار گروه اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه خلیج فارس بوشهر، بوشهر، ایران،
2) دانشجوی کارشناسی ارشد گروه اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه خلیج فارس بوشهر، بوشهر، ایران،

محل انتشار : کنفرانس بین المللی توسعه با محوریت کشاورزی ، محیط زیست و گردشگری(icdat.ir)
چکیده :
گیاهان مقاوم به آفات و بیماری¬ها، یکی از پیش نیاز¬های کشاورزی پایدارند. درک و استفاده منطقی از پدیده¬های طبیعی مقاومت، پایه ژنتیک است که تحقیق در این زمینه با جزئیات زیاد انجام شده است. با استفاده از جهش¬زایی در آزمایشگاه، پیشرفت¬های قابل توجهی در درک نحوه تکامل مکانیسم¬های مولکولی مقاومت به دست آمده است. جمعیت جهان درسال 2100 درحدود 10میلیارد نفر پیش¬بینی شده است. نقش اصلاح نباتات تولید موادغذایی ایمن و باکیفیت برای پاسخگویی به افزایش تقاضای پیش بینی شده در جمعیت انسانی می¬باشد. با استفاده از اصلاح نباتات، صفات عملکرد، کیفیت، طعم و مقاومت در برابر بیماری و آفات در تعداد زیادی از محصولات از جمله غلات و حبوبات ، پنبه، نعناع،گل آفتابگردان، بادام زمینی،گریپ فروت، کنجد، موز و کاساوا بهبود یافته است. در مقاله حاضر پس از بیان تعریفی از جهش، به مروری از مطالعات ژنتیکی انجام شده در گیاهان به منظور ایجاد مقاومت نسبت به آفات و بیماری¬ها پرداخته شده است.
کلمات کلیدی : ژنتیک مقاومت پاتوژن آفات