لیستریا مونوسایتوجنز در محصولات لبنی: عوامل محدود کننده و تدابیر کنترلی

لیستریا مونوسایتوجنز در محصولات لبنی: عوامل محدود کننده و تدابیر کنترلی

سارا احمدزاده نیا1 شهرام حنیفیان2

1) دانشجوی کارشناسی‌ارشد علوم و صنایع غذایی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.
2) گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، تبریز، ایران .

محل انتشار : کنفرانس بین المللی توسعه با محوریت کشاورزی ، محیط زیست و گردشگری(icdat.ir)
چکیده :
لیستریا مونوسایتوجنز عامل لیستریوزیس انسان و حیوانات، در سه دهه‌ی اخیر به یکی از میکروارگانیسم‌هایی تبدیل گشته است که مطالعات بسیاری در ارتباط با آن انجام می‌پذیرد. پس از به رسمیت شناخته شدن لیستریوزیس به‌عنوان یک بیماری با منشأ غذایی، موارد متعددی از شیوع و تک‌گیری این بیماری گزارش شده است و مواد غذایی مختلفی در انتقال بیماری نقش داشته‌اند که در این بین محصولات لبنی در چندین مورد همه‌گیری لیستریوزیس دخیل بوده‌اند. از طرفی ویژگی‌های منحصر به فرد لیستریا همچون گستردگی در طبیعت و توانایی بقا در دامنه‌ی وسیعی از شرایط محیطی مانند دمای پایین، pH اسیدی و غلظت بالای نمک، مقابله با این پاتوژن را دشوار نموده است. از آن‌جایی که حذف کامل لیستریا مونوسایتوجنز از زنجیره‌ی غذایی امری ناممکن و نشدنی است، با شناسایی عوامل محدود کننده‌ و یا بازدارنده‌ی رشد این میکروارگانیسم و به‌کارگیری آن‌ها به‌صورت تنها یا در ترکیب با یکدیگر، می‌توان بقا و رشد این باکتری بیماری‌زا در مواد غذایی را کنترل نمود.
کلمات کلیدی : "لیستریا مونوسایتوجنز" "لیستریوزیس" "محصولات لبنی" "عوامل محدود کننده" "تدابیر کنترلی"