ميزان شيوع گونههای ليستريا در پنيرهای محلی استان آذربايجانشرقی
ميزان شيوع گونههای ليستريا در پنيرهای محلی استان آذربايجانشرقی
آیدا کلانتری پور1 شهرام حنیفیان2
1) دانشجوی کارشناسیارشد علوم و صنایع غذایی، واحد تبریز
2) گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز
محل انتشار :
کنفرانس بین المللی توسعه با محوریت کشاورزی ، محیط زیست و گردشگری(icdat.ir)
چکیده :
ليستريا از باکتریهای بيماریزای مهم در مواد غذايی است که غالباً از طريق مصرف فرآوردههای لبنی خام و غيرپاستوريزه به انسان منتقل میشود. هدف از این پژوهش بررسی ميزان شيوع و تنوع گونههاي لیستریا در پنیرهاي سنتی استان آذربایجانشرقی بود. برای اين منظور تعداد 100 نمونه پنیر سنتی از شهرستان تبریز جمعآوری گردید. نمونهها طی دو مرحله متوالی غنیسازی و سپس در محیط انتخابی ليستريا کشت داده شد. از آزمونهای مورفولوژيکی و بیوشیمیایی (کاتالاز، اکسيداز، اسکولين، حرکت در دماهای 25 و 37 درجه سلسيوس، MR-VP، تخمير قندهای زايلوز، رامنوز و مانيتول و آزمون CAMP) متداول برای تعیین جنس و گونه ليستريا استفاده شد. بر اساس نتايج بهدست آمده، از مجموعه 100 نمونهی پنير 12 مورد آلوده به لیستریا بودند. از این تعداد 7 جدايه لیستریا ایوانووی و 5 جدايه لیستریا مونوسایتوجنز تشخيص داده شدند. با توجه به شيوع نسبتاً بالای اين باکتری در پنيرهای سنتی و مقبوليت اين قبيل پنيرها در بين افراد اين منطقه، لزوم بهکارگيری تدابير بهداشتی از جمله استفاده از شيرهای حرارت ديده و طی دوره رسيدن کامل میتواند در کاهش مخاطره مزبور موثر باشد.
کلمات کلیدی :
لیستریا
تنوع گونهای
پنیر محلی
تبریز