بررسی تاثیر محلول پاشی نانو ذرات نقره بر اجزای عملکرد ذرت شیرین در شرایط تنش کم آبی

بررسی تاثیر محلول پاشی نانو ذرات نقره بر اجزای عملکرد ذرت شیرین در شرایط تنش کم آبی

احسان شمس1 فرشاد قوشچی2 پورنگ کسرایی3

1) دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین- پیشوا،
2) استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین- پیشوا،
3) استاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین پیشوا،

محل انتشار : کنفرانس بین المللی توسعه با محوریت کشاورزی ، محیط زیست و گردشگری(icdat.ir)
چکیده :
به منظور بررسی تاثیر محلول پاشی ذرات نانو نقره بر اجزای عملکرد ذرت شیرین در شرایط تنش کم آبی آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در مزرعه آموزشی- پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین در سال 1392 انجام پذیرفت. آزمایش در 3 تکرار و 12 تیمار و مجموعاً 36 کرت صورت گرفت. اعمال تنش کم آبی بر اساس تبخیر از تشت تبخیر کلاس A صورت گرفت که شامل I0 : 50 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر کلاس A (آبیاری نرمال)، I1 : 80 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر کلاس A و I2 : 110 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر کلاس A می باشد. فاکتورهای فرعی شامل 4 سطح محلول پاشی نانو ذرات نقره که شامل A0 : محلول پاشی آب خالص، A1: 30 ميلي گرم در لیتر، A2 : 60 میلی گرم در لیتر و A3 : 90 ميلي گرم در لیتر بوده است.. بیشترین میزان تعداد دانه در بلال، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک مربوط به سطح تنش کم آبی I0 و همچنین بیشترین میزان این صفات نیز مربوط به سطح ذرات نانو نقره A1 بود. در اثر متقابل تنش کم آبی و نانو ذرات نقره نیز بالاترین میزان شاخص برداشت مربوط به سطح I1A1 بود. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد سطوح مختلف تنش کم آبی تأثیر معنی داری بر روی صفات تعداد دانه در بلال، عملکرد دانه، شاخص برداشت و عملکرد بیولوژیک داشته اند. همچنین سطوح مختلف ذرات نانو نقره بر روی عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک تأثیر معنی داری گذاشته اند. همچنین نتایج آزمایش حاکی از این بود که تیمار A1 : 30 میلی گرم در لیتر بالاترین مقدار را در عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک داشته است و از این حیث دارای برتری است.
کلمات کلیدی : ذرت شیرین عملکرد و اجزاء عملکرد تنش کم آبی نانو ذرات نقره