بررسی و مقایسه تاثیر دو پوشش خوراکی استیک اسید و کیتوزان بر رشد کپک و مخمر در بادام درختی

بررسی و مقایسه تاثیر دو پوشش خوراکی استیک اسید و کیتوزان بر رشد کپک و مخمر در بادام درختی

محبوبه کارشناس1 یحیی مقصودلو2

1) دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی علوم و صنایع غذایی، موسسه آموزش عالی تجن، قائم شهر
2) دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران

محل انتشار : کنفرانس بین المللی علوم و مهندسی(icesconf.com)
چکیده :
رشد کپک و مخر در محصولات غذایی، اجتناب ناپذیر است، بادام درختی از جمله محصولاتی است که علارغم خواص بسیار زیادی که برای سلامتی دارد، به واسطه رطوبتی که در ساختارش وجود دارد، محل مناسبی برای ورود و رشد میکروارگانیسم ها می باشد. اما مطالعات زیادی در جهت جلوگیری از ورود میکروارگانیسم ها و به تعویق انداختن و کاهش آلودگی کپکی محصولات غذایی، انجام شده است. شاخه ای از این مطالعات در جهت جلوگیری از ورود میکرو ارگانیسم ها، مطالعه در مورد پوشش های خوراکی طبیعی است، از جمله مزایای کیتوزان، خوراکی بودن، ضد باکتری و ضد میکروب است، کیتوزان قابلیت حمله و متلاشی کردن سلول میکروارگانیسم را دارد. هدف از این پژوهش، مطالعه و مقایسه اثر ضد میکروبی پوشش خوراکی کیتوزان و استیک اسید بر روی بادام درختی، می باشد. اسید استیک 1% و کیتوزان 75/0 و 5/1% تهیه و بادام ها پوشش داده شدند و آزمایشات شامل وزن، رطوبت، شمارش کپک و مخمر و درصد توسعه کپک آسپرژیلوس، هر دو هفته یکبار در مدت چهارماه نگهداری بادام در ژرمیناتور با دمای 30 درجه سانتیگراد و رطوبت 15%، انجام شد. نتایج نشان داد که پوشش کیتوزان در جلوگیری از انتقال رطوبت و در نتیجه کاهش وزن بادام نقش قابل توجهی ایفا کرد و همچنین به مقدار زیاد توانست از رشد کپک و مخمر در طول دوره نگهداری، بکاهد. استیک اسید به مقدار کم توانست از رشد میکروارگانیسم ها بکاهد ولی در کنترل انتقال رطوبت در بادام، نقشی نداشت. پوشش خوراکی کیتوزان، به عنوان یک پوشش خوراکی منحصر به فرد، در کاهش ورود و رشد کپک و مخمر و نیز حفظ تازگی اولیه در بادام درختی، شناخته شد.
کلمات کلیدی : استیک اسید پوشش خوراکی کپک و مخمر کیتوزان