افزایش توان یادگیری درس زیست شناسی و آزمایشگاه 1 با استفاده از وسیله آموزشی کتاب درسی و توجه مفهومی به ادبیات فارسی و کلمات متن کتاب درسی.

افزایش توان یادگیری درس زیست شناسی و آزمایشگاه 1 با استفاده از وسیله آموزشی کتاب درسی و توجه مفهومی به ادبیات فارسی و کلمات متن کتاب درسی.

مسعود نقش جواهری1 فریده افسرده2

1) دبیر زیست شناسی- دهلران، ایلام – دبیرستان شهید مدرس
2) مدیر هنرستان – دهلران،ایلام – هنرستان حضرت مریم(س)

محل انتشار : کنفرانس بین المللی مهندسی و علوم کاربردی(iceasconf.com)
چکیده :
یکی از مشکلاتی که در کلاسهای درسی در مناطق دو زبانه مانند تدریس درس زیست شناسی و آزمایشگاه 1 پایه دوم تجربی در مدارس عادی وجود دارد عدم درک صحیح بیشتردانش آموزان از متن کتاب درسی است که می تواند دلایل گوناگون داشته باشد. این مقاله سعی دارد تا با بررسی بر روی زمینه های ذهنی دانش آموزان از لحاظ نحوه قرائت و درک صحیح کلمات فارسی و علمی کتاب نشان دهد که اگر در سنین پائینتر در مدارس و خانواده ها بویژه مناطق دو زبانه نسبت به ایجاد عادات مطالعه صحیح ادبیات فارسی از کتب درسی اقدام شود و سپس پی گیری گردد آنگاه در سنین دبیرستان مشکلات مطالعه دانش آموزان کمتر خواهد بود و نتایج بهتری در امتحانات اخذ می نمایند. پژوهش انجام شده در مورد دانش آموزان پایه دوم تجربی در منطقه دهلران از توابع استان ایلام می باشد که دارای زبان بومی کردی و لری و عربی بوده و با توجه با اینکه کتب درسی مورد مطالعه در مدارس کشور به زبان فارسی می باشد لذا درک مفاهیم مطالب درسی آنطور که باید صورت نمی گیرد. جامعه آماری مورد حدود 600 نفر برای دو سال تحصیلی پیاپی و حجم نمونه بررسی و مقایسه تعداد 102 دانش آموز در دبیرستان شهید مدرس در سال تحصیلی 91-1390 به تعداد 46 نفر و سال تحصیلی 92-1391 به تعداد 56 نفر در درس زیست شناسی و آزمایشگاه 1 بوده است. ابزار جمع آوری اطلاعات بر اساس نمرات اخذ شده دانش آموزان در دو سال تحصیلی فوق در ترمهای اول و دوم و استفاده از نرم افزار spss در تفسیر نتایج آنها پس از امتحانات می باشد. عملکرد این دانش آموزان در توانایی درک مطلب و تفسیر آنچه کتاب در متن فارسی خود در مفاهیم علمی از آنها می خواهد در دو سال پیاپی مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد که میانگین نمرات حاصله در سال تحصیلی مورد تحقیق(92-1391) نسبت به سال تحصیلی (91-1390) بالاتر رفته و دانش آموزان درک بهتری از مفاهیم کتاب درسی پیدا نمودند. بنابراین توصیه می شود در مناطقی که دو زبانه هستند نه فقط در دوران قبل از دبستان و دبستان حتی پس از آن نیز نسبت به توجه به ادبیات فارسی در کنار زبان بومی توجه خاصی شود.
کلمات کلیدی : مناطق دو زبانه دانش آموزان دوزبانه ادبیات فارسی.