تحلیل فضایی-سینوپتیکی تغییرات زیست¬محیطی با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی و سنجش از دور، (نمونه موردی؛ خشکسالی استان فارس)

تحلیل فضایی-سینوپتیکی تغییرات زیست¬محیطی با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی و سنجش از دور، (نمونه موردی؛ خشکسالی استان فارس)

زهرا اسدپور1 مهدی قرخلو2

1) دانشجوی کارشناسی ارشد سیستم اطلاعات جغرافیایی و سنجش از دور، دانشگاه آزاد علوم تحقیقات تهران
2) دانشیار سیستم اطلاعات جغرافیایی و سنجش از دور دانشگاه تهران

محل انتشار : کنفرانس بین المللی پژوهش در علوم و مهندسی(icrsie.com)
چکیده :
خشکسالی یکی از پدیده¬های شکننده¬ی زیست محیطی است که دامنه¬ی اثرگذاری و گستره¬ی آسیب¬های آن، روندی شبکه¬ای دارد. تغییرات عمده در مهمترین عامل¬های اقلیمی همانند بارش و شکنندگی محیطی همانند تغییرات پوشش گیاهی، از جمله مهمترین پیامدهای خشکسالی است که به صورت مستقیم بر زیست انسان تاثیر می¬گذارد. هدف پژوهش حاضر، پایش نوسانات پوشش گیاهی و کمبود بارش به صورت همزمان است. بدین منظور، در این مطالعه به بررسی ارتباط آمار ایستگاه¬های هواشناسی (شاخص¬ خشکسالی Z نرمال) و تصاویر شاخص گیاهی اختلافی نرمال شده (NDVI) ماهواره¬ای سنجنده مودیس، در بازه زمانی 2000 تا 2015 با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) و سنجش از دور (RS) پرداخته¬ شده است. همچنین برای شناسایی دوره‌های خشک از شاخص بارش استاندارد شده (SPI) بهره گرفته شده است. نتایج نشان می¬دهد همبستگی معنی¬داری میان شاخص¬ خشکسالی Z نرمال و تصاویر ماهواره¬ای در بیشینه¬ی ایستگاه¬ها به¬جز ایستگاه¬های کوهستانی وجود دارد. محاسبه شاخص SPI برای مقیاس¬های زمانی مختلف و الگوی مکانی خشکسالی¬ها نیز حاکی از افزایش آن از شمال به جنوب و از غرب به شرق استان فارس می¬باشد.
کلمات کلیدی : خشکسالی شاخص Z نرمال شاخص بارش استاندارد شده سیستم اطلاعات جغرافیایی سنجش از دور