تاثیر عوامل پایداری خانه های سنتی اصفهان در مقایسه با خانه های معاصر در کاهش میزان مصرف انرژی ،بررسی نمونه موردی خانه جواهری در اصفهان

تاثیر عوامل پایداری خانه های سنتی اصفهان در مقایسه با خانه های معاصر در کاهش میزان مصرف انرژی ،بررسی نمونه موردی خانه جواهری در اصفهان

زهرا شریفیان1 غزاله چهرازی2

1) پژوهشگر دکتری معماری ،گروه معماری،دانشکده هنر،معمازی و شهرسازی،واحد نجف آباد،دانشگاه آزاد اسلامی،نجف آباد،اصفهان،ایران ، آدرس پست الکترونيکي )
2) پژوهشگر دکتری معماری ،گروه معماری،دانشکده هنر،معمازی و شهرسازی،واحد نجف آباد،دانشگاه آزاد اسلامی،نجف آباد،اصفهان،ایران ، آدرس پست الکترونيکي )

محل انتشار : چهارمین کنگره بین المللی عمران، معماری و توسعه شهری(4icsau.ir)
چکیده :
امروزه عدم تعادل میان معماری با محیط و طبیعت باعث بروز آثار و نتایج ناخوشایندی از جمله آلودگی محیط‌زیست، کاهش منابع طبیعی، تغییرات اقلیمی و کاهش روز افزون منابع انرژی شده است. از این روی طراحان و معماران می کوشند تا راه حل های مناسبی را در جهت طراحی بناهایی سازگار با محیط زیست بیایند. در این میان شرایط اقلیمی نامناسب، معماران وطراحان را به توجه به مسایل اقلیمی سوق داده است. هدف از این پژوهش دستیابی به پاسخ این پرسش است که چگونه می‌توان از معماری به عنوان ابزاری در جهت دستیابی به طرحی با توانایی کاهش مصرف انرژی استفاده کرد. بر این اساس از اصول و مبنای چون معماری بومی و سنتی برای نیل بدین هدف استفاده شده است و تاثیر میزان بازشوها بر مصرف انرژی در ساختمانهای مسکونی شهر اصفهان سنجیده شده است. روش پژوهش در این مقاله بر مبنای پژوهش علی و شبیه¬سازی است. ابزار مورد استفاده در این پژوهش نرم¬افزار شبیه¬ساز حرارتی Design Builder می¬باشد. خانه سنتی جواهری و یک نمونه خانه معاصر در این نرم افزار شبیه سازی شده و به مقایسه وتحلیل رفتار حرارتی آن¬ها پرداخته شده است. بر اساس نتایج شبیه سازی، میزان مصرف انرژی در خانه معاصر تقریباً 3.5 برابر خانه جواهری است در حالی که مساحت آن تقریباً دو برابر خانه جواهری می باشد. که نشانگر تاثیر درصد بازشوهای بهینه بر مصرف انرژی است. چرا که درصد بالای بازشو (40 درصد به بالا) همیشه به مفهوم عملکرد بهتر حرارتی ساختمان نمی باشد چرا که فاکتورهای دیگر نیز موثر هستند،با این وجود درصد بازشوی بهینه می تواند تاثیر بسزایی در مصرف انرژی ساختمان داشته باشد . کاهش مصرف انرژی خانه جواهری نسبت به خانه معاصر به دلیل درصد بازشو مناسب،انتخاب مصالح مناسب و فرم و جهت گیری صحیح ساختمان بر اساس اقلیم اصفهان است ، که باعث شده جذب مناسب و بیشتری نسبت به خانه معاصر با وجود درصد بازشو بیشتر در ضلع جنوبی ساختمان داشته باشد که دال بر این ادعاست که در طراحی اقلیمی برای رسیدن به نتایج مطلوب در کاهش مصرف انرژی مجموع عوامل تاثیرگذار بر عملکرد حرارتی ساختمان باید با دقت در طراحی لحاظ گردند.
کلمات کلیدی : طراحی اقلیمی معماری پایدار مصرف انرژی خانه¬ سنتی جواهری اصفهان