بررسی میزان تری هالومتان ها در آب شرب شهرستانهای مسجدسلیمان با کاربرد GIS در سال 1394

بررسی میزان تری هالومتان ها در آب شرب شهرستانهای مسجدسلیمان با کاربرد GIS در سال 1394

رزانا شریف مهر1

1) دانشجوي كارشناسي ارشد، گروه علوم آب، دانشكده علوم آب، دانشگاه آزاد اسلامي واحد شوشتر، ايران

محل انتشار : پنجمین دوره کنفرانس بین المللی پژوهش در علوم و تکنولوژی (5rstconf.com)
چکیده :
تری هالومتان ها مهمترین و مضرترین محصولات جانبی که متشکل از ترکیبات هالوژن دار با یک اتم کربن منفرد و با فرمول عمومی GHx3 می‌باشند که خاصیت سرطان زایی داشته و در اثر گندزدایی یا اکسیداسیون مواد آلی طبیعی موجود در آب با کلر آزاد حاصل می گردند و شامل چهار ترکیب اصلی به نام کلروفرم، دی کلرو بروموفرم، دی برموکلروفرم و برموفرم می‌باشند. لذا با استفاده از مواد و روش‌های استاندارد، کیفیت آب خروجی از منابع زیرزمینی آب شرب روستاها، تأمین شده توسط چاه¬ها در بازده زمانی دو فصل پاییز و زمستان از طریق نمونه برداری و براساس روش استاندارد متد سال 2012 برداشت و با دستگاه گاز کروماتوگرافی (GC) و آشکارساز اسپکترومتر جرمی (MS) عوامل تأثیرگذار بر تشکیل تری هالومتان¬ها از جمله pH، TDS، دما، و مقدار کلر آزاد مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس مجموع غلظت ترکیبات تری هالومتانها با استانداردهای رایج در صنعت آب کشور (استاندارد ملی ایران بشماره 1053 و سازمان بهداشت جهانی) و مقایسه دو منبع تأمین آب روستاها مورد ارزیابی قرار گرفته اند. و به وسیله نرم افزار GIS پارامترهایی از منابع آب به‌عنوان نمونه مورد ارزیابی و بررسی قرار گرفت. نتیجه گیری حاصله نشان داد با توجه به مقادیر تری هالومتان¬های اندازه‌گیری شده در آب خروجی از منابع آب زیرزمینی و شبکه مصرف، به دلیل قرار داشتن این مواد در محدوده مجاز، در حال حاضر سلامت مصرف کنندگان تهدید نمی‌شود همچنین علی رغم تزریق کلر در حد استاندارد درون مخازن مصرف آب در مناطق که حداقل فاصله شبکه آب را دارد میزان کلر باقی مانده پایین بوده و میزان تری هالومتان ها کمتر تشکیل گردید.
کلمات کلیدی : آّب شرب كلرزني محصولات جانبي مواد آلي تري هالومتان ها.