(اسانس¬هاو نقش آن¬هادركاهش ضايعات پس از برداشت گل¬های شاخه بریده)

(اسانس¬هاو نقش آن¬هادركاهش ضايعات پس از برداشت گل¬های شاخه بریده)

آمنه اشرف منصوری1 ابوالفضل معلم زاده2

1) دانشجوی کارشناسی ارشد باغبانی گرایش فیزیولوژی و اصلاح درختان میوه،دانشگاه اردکان،یزد،ایران
2) فارغ التحصیل کارشناسی بیوتکنولوژی،دانشگاه آزاداسلامی بروجرد،لرستان،ایران

محل انتشار : پنجمین دوره کنفرانس بین المللی پژوهش در علوم و تکنولوژی (5rstconf.com)
چکیده :
باوجود اینکه گل¬های شاخه بریده ارزش اقتصادی زیادی دارند، دارای فسادپذیری بالایی هستند. تنفس بالا و حساسیت به آسیب دیدگی باعث گردیده که به مراقبت پس از برداشت بیشتری نیاز داشته باشند. پیری پس از برداشت عامل محدود کننده در بازارپسندی گونه¬های گل¬های شاخه بریده می¬باشد و تلاش¬های زیادی برای افزایش عمر پس از برداشت گل¬ها با استفاده از تیمار¬های شیمیایی مختلف انجام گرفته است اما بدلیل سمیت اکثر مواد شیمیایی و آلودگی¬های زیست محیطی ناشی از آن¬ها، استفاده از ترکیبات طبیعی که فاقد اثرات جانبی بر انسان و محیط زیست بوده و نسبتا ارزان باشند اهمیت فراوانی دارد و در چند سال گذشته بعنوان ایده ای جدید در کنترل و کاهش ضایعات پس از برداشت محصولات باغبانی و گل¬های بریده مطرح می¬باشد. از جمله این مواد طبیعی می¬توان به اسانس¬های گیاهی که بطور کلی بی خطر تشخیص داده شده اند، اشاره نمود که این ترکیبات دارای خواص ضدمیکروبی بوده و نقش آن¬ها در کنترل قارچ¬ها از جمله بوتریتیس به اثبات رسیده است. اسانس¬ها مواد فراری هستند که از قسمت¬های مختلف گیاهان معطر استخراج می¬شوند. این متابولیت¬های ثانویه شامل ترکیبات فنلی، فلاونول، فلاونوئیدها، آلکالوئیدها و حتی پلی¬استیلن می¬باشد. اسانس هم¬چنین شامل آنتی اکسیدان¬هایی مانند ترپنوئیدها و ترکیبات فنلی اند که مسئول خواص ضدمیکروبی و ضد قارچی اسانس ها می¬باشند و میتوان از آن¬ها در محلول¬های گلجایی گل¬های شاخه بریده جهت کاهش ضایعات پس از برداشت استفاده نمود.
کلمات کلیدی : اسانس ها پس از برداشت گل¬های شاخه بریده قارچ کش