بررسی تاثیر روشهای مختلف برداشت برنج چمپا در مناطق سردسیری

بررسی تاثیر روشهای مختلف برداشت برنج چمپا در مناطق سردسیری

احمد محمدی1 بهمن عاطفی جاه2

1) عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک
2) کارشناس ارشد مکانیزاسیون کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول

محل انتشار : دومین کنفرانس بین المللی مهندسی و علوم کاربردی(2iceasconf.com)
چکیده :
برنج یکی از غلات پرمصرف ایران است و نقش مهمی در تامین امنیت غذایی دارد. با توجه به رشد جمعیت، افزایش تولید این محصول و کاهش تلفات آن اهمیت ویژه ای در جلوگیری از واردات برنج دارد. تلفات برنج در مرحله برداشت بیشترین تلفات محصول را به خود اختصاص داده است. کاهش تلفات در این مرحله ضروری است. این امر مستلزم دروی به موقع محصول، جداسازی دانه از بقایای گیاهی با کمترین تلفات، به دست آوردن محصول با کیفیت بالا و انتخاب روش مناسب برداشت است. انتخاب روش برداشت بستگی به عوامل مختلفی در هر منطقه دارد بنابراین روشهای مختلف برداشت برای هر منطقه باید در شرایط یکسان مقایسه شود. بهترین روش برداشت در شهرستان بویراحمد به دو روش برداشت (دستی یا سنتی و کمباین مخصوص برنج ) به عنوان سه تیمار آزمایش در 6 روستای شهرستان بویراحمد به عنوان بلوک در نظر گرفته شدند و داده ها پس از جمع آوری مورد مطالعه قرار گرفت. به عبارت دیگر طرح آزمایشی به کار برده شده طرح بلوک های کاملا تصادفی بوده است . این تحقیق بر روی رقم چمپا اجرا شده است. پارامترهای اندازه گیری شده عبارتند از : ظرفیت مزرعه ای موثر، درصد تلفات کل. نتایج نشان داد میانگین و حداکثر تلفات کل در روش سنتی ،به ترتیب 28/3، 31/3 در صد بوده است. میانگین و حداکثر تلفات کل در دروگر، به ترتیب 93/3، 96/3 در صد بوده است. در کمباین سه ردیفه و چهار ردیفه میانگین و حداکثر تلفات کل به ترتیب 52/2،01/2 و 57/2، 06/2 در صد بدست آمده است.
کلمات کلیدی : برنج-کمباین برنج-برداشت مکانیزه–ظرفیت موثر مزرعه ای- کمباین خوشه تغذیه