بررسی میزان رزمارینیک اسید و فعالیت آنتی اکسیدان در ساقه و برگ گیاه رزماری

بررسی میزان رزمارینیک اسید و فعالیت آنتی اکسیدان در ساقه و برگ گیاه رزماری

ساهره فرید سادات محله1

1) کارشناس ارشد زیست شناسی

محل انتشار : دومین کنفرانس بین المللی مهندسی و علوم کاربردی(2iceasconf.com)
چکیده :
گیاهان دارویی منابع طبیعی ارزشمندی هستند که امروزه مورد توجه کشورهای پیشرفته جهان قرار گرفته و به عنوان مواد اولیه جهت تبدیل به داروهای بی خطر برای انسان تلقی می شوند . رزماری گیاهی بوته ای و همیشه سبز ، از خانواده لامیاسه می باشد. رزماری در طب سنتی دارای مصارف زیادی از جمله در رفع آسم ، سیاه سرفه ، سر گیجه و طپش قلب موثر می باشد. رزمارینیک اسید از روغن های فرار بوده که جزء ترکیبات فنلیک می باشد . آثار ضد التهاب، آنتی‌اکسیدانی و آنتی‌گونادوتروپیک در رزمارینیک اسید که یکی از مواد متشکلۀ اصلی گیاه رزماری می‌باشد نیز به اثبات رسیده است . گیاهان علاوه بر ترکیبات بازدارنده رشد میکروارگانیسم ها ، محتوی ترکیبات ارزشمند دیگری نیز هستند که به نام کلی آنتی اکسیدان ها معروفند . آنتی اکسیدان های گوناگون برای زدودن رادیکال های آزاد به منظور حفاظت بدن از اثرات مضر رادیکال های آزاد بسیارضروری هستند . نقش رادیکال های آزاد در ایجاد بسیاری از بیماری ها به خوبی به اثبات شده است . در این تحقیق خواص آنتی اکسیدانی گیاه رزماری به روش تخریب رادیکال های آزاد DPPH)) و FRAP)) و با تهیه عصاره های الکلی و آبی از ساقه و برگ گیاه رزماری سنجیده شد و همچنین اندازه گیری مقدار رزمارینیک اسید در این تحقیق براساس فارماکوپه انگلیسی و با تهیه عصاره های آبی ، الکلی و اتانولی انجام گرفت. نتایج نشان داد که گیاه رزماری دارای خواص آنتی اکسیدانی خوبی می باشد ، در تست FRAP و DPPH مقدار آنتی اکسیدان در ساقه بیشتر از برگ می باشد ، همچنین مشخص گردید که بهترین حلال جهت عصاره گیری گیاه رزماری(با شاخص رزمارینیک اسید) حلال اتانولی است و در مقایسه میزان رزمارینیک اسید در ساقه و برگ باید گفت که برگ حاوی میزان بیشتری از رزمارینیک اسید نسبت به ساقه می باشد.
کلمات کلیدی : رزماری خواص آنتی اکسیدان رزمارینیک اسید