بررسی اثرعصاره پروپولیس کردستان بر ویژگیهایبیوشیمیایی و میکروبیولوژیکی ماهی قزل آلا
بررسی اثرعصاره پروپولیس کردستان بر ویژگیهایبیوشیمیایی و میکروبیولوژیکی ماهی قزل آلا
ارسلان عدنانی1 شعله درویشی2 خسرو محمدی3
1) دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج
2) استادیار علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج
3) استادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج
محل انتشار :
دومین کنفرانس بین المللی مهندسی و علوم کاربردی(2iceasconf.com)
چکیده :
فساد ماهیها ناشی از تغییرات ایجاد شده در اثر واکنشهای بیولوژیکی ازقبیل اکسایش چربیها، واکنشهای منتج از فعالیتهای آنزیمهای طبیعی ماهی و فعالیتهای متابولیکی ریزاندامگان است. این عوامل باعث کاهش زمان ماندگاری ماهی و سایر فرآوردههای دریایی میشوند. پروپولیس یک محصول طبیعی است که از رزینهای گیاهی مشتق شده و بوسیله زنبورهای عسل جمع آوری میگردد. پروپولیس قرنها در طب باستانی مورد استفاده قرار میگرفت. مشخص شده است که پروپولیس دارای فعالیتهای ضد میکروبی، التیام بخش زخمها، ضد اکسایشی و ضد تومور است. در این مطالعه شاخصهای بیوشیمیایی و میکروبیولوژیکی ماهی قزل آلای رنگین کمان تیمار شده با عصاره الکلی 10% پروپولیس کردستان در طی 24 روز مورد بررسی قرار گرفت. آزمایشات به صورت شمارش باکتریهای نمک دوست و سرمادوست به عنوان شاخصهای میکروبیولوژیکی و شاخصهای(میزان کل بازهای فرار نیتروژنی)TVB-N ، (شاخص تیوباربیتوریک اسید)TBARS، pHو اسیدیته به عنوان شاخصهای بیوشیمیایی در روزهای 16، 8، 0و24 در طی نگهداری در برودت یخچال و به صورت بسته بندی تحت خلا صورت گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که پس از 24 روز روند افزایشی رشد در شاخصهای میکروبیولوژیکی در نمونههای شاهد بسیار سریعتر از نمونههای تیمار شده صورت گرفت و میزانTVB-N، TBARSو اسیدیته بر حسب اسید لاکتیک نمونههای شاهد بالاتر از نمونههای تیمار شده بود و pH نمونههای تیمار شده بالاتر از نمونههای شاهد بود. نتایج به دست آمده بیانگر این است که عصاره 10% الکلی پروپولیس کردستان میتواند میزان ماندگاری فیلههای ماهی قزل آلای رنگین کمان را در طول نگهداری در برودت یخچال و به صورت بسته بندی تحت خلا بهبود ببخشد.
کلمات کلیدی :
پروپولیس
ماهی قزل آلا
باکتریهای سرما دوست
باکتریهای نمک دوست
TVB-N
TBARS