مکانیابی مسجد جامع در رابطه با سایر عناصر شهری در شهرهای اسلامی شبه قاره هند (مطالعه موردی: شهرهای شاه جهان آباد، فاتح پور سیکری)

مکانیابی مسجد جامع در رابطه با سایر عناصر شهری در شهرهای اسلامی شبه قاره هند (مطالعه موردی: شهرهای شاه جهان آباد، فاتح پور سیکری)

سارا مرتضوی1 حسین سلطان زاده2

1) عضو هیئت علمی، دانشگاه آزاد اسلامی، سازمان سما، واحد تهران سما
2) دانشیار دانشگاه آزاد اسلامی- واحد تهران مرکز

محل انتشار : دومین کنفرانس بین المللی علوم و مهندسی(2icesconf.com)
چکیده :
کشور هند با پیشینه تاریخی چند هزار ساله،یکی از مراکز مهم تمدن جهان محسوب می گردد و با توجه به ادیان بسیار زیاد و متفاوتی که در این کشور حضور دارندو میزان اهمیت این ادیان برای مردم هند، مشاهده ارتباط معنادار میان عناصر شهری و مرکز مذهبی در شهرهای این کشور، عجیب نخواهد بود. در این میان مسلمانان نیز از این قاعده مستثنی نیستند. مساجد، به عنوان پایگاههای مذهبی دین اسلام مهمترین عنصر در معماری اسلامی به شمار می روند و از آن میان مسجد جامع شهر، یکی از اصلی ترین عناصر شاکله شهر محسوب می گردد. این پژوهش رابطه میان عناصر شهری و نقش مسجد جامع در شکل گیری شهر های اسلامی هند را مورد توجه قرار می دهد. بنابراین با انتخاب چهار شهر مهم اسلامی تاریخی شبه قاره هند(آگرا، شاه جهان آباد، فاتح پور سیکری و لاهور) به جستجوی روابط فضایی شکل دهنده جانمایی عناصر شهری در آنهاپرداخته شد و نهایتا نتایج پژوهش رابطه معناداری میان مساجد جامع و سایر عناصر شهری درآن شهرها نشان داد.نوشتار حاضر از جمله تحقیقات کیفی و از نوع پژوهش تاریخی-تفسیری محسوب می گردد.
کلمات کلیدی : مسجد جامع شبه قاره هند آگرا شاه جهان آباد فاتح پور سیکری لاهور