تاثیر استفاده از جلبک‏های دریایی سارگاسوم آنگوستیفولیوم (Sargassum angustifolium) و گراسیلاریا کورتیکاتا (racilaria corticata) بر ویژگی‌های نشاءهای گوجه فرنگی، خیار، فلفل دلمه و بادمجان

تاثیر استفاده از جلبک‏های دریایی سارگاسوم آنگوستیفولیوم (Sargassum angustifolium) و گراسیلاریا کورتیکاتا (racilaria corticata) بر ویژگی‌های نشاءهای گوجه فرنگی، خیار، فلفل دلمه و بادمجان

مسعود فرامرزی1 محمد هدایت2 ملک حسین شهریاری3

1) دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و مهندسی باغبانی گرایش فیزیولوژی و اصلاح سبزیها
2) استادیار گروه علوم باغبانی
3) استادیار گروه علوم باغبانی

محل انتشار : اولین همایش ملی توسعه پایدار خلیج فارس (اکوسیستم های حساس)(pgcr.ir)
چکیده :
به منظور بررسی تاثیر دو نوع جلبک دریایی ماکروسکوپی موجود در سواحل خلیج فارس استان بوشهر، به عنوان بخشی از بستر کشت بر برخی صفات کمی وکیفی نشاءهای گوجه‌فرنگی، فلفل دلمه، خیار و بادمجان، شش آزمایش جداگانه در قالب طرح آزمایشی کاملا تصادفی با نه تیمار مختلف و چهار تکرار در سال 1396 در دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه خلیج فارس بوشهر اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل یک بستر کشت شاهد (کوکوپیت و پرلایت با نسبت حجمی مساوی) و دو نوع جلبک دریایی“Sargassum angustifolium” و “Gracilaria corticata” بود که هر کدام از جلبک‌ها در چهار سطح 10%، 20%، 30% و40% به بستر کشت اضافه شدند. نتایج نشان داد که تاثیر سطوح مختلف جلبک‌ها بر تندش بذور، ارتفاع، وزن تر و خشک نشاءها، شاخص کلروفیل، محتوای کلروفیل¬های a و b اندام هوایی تمام گیاهان مورد مطالعه در سطح احتمال یک درصد معنی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌دار شد، به استثنای تعداد تندش بذر‌های گوجه‌فرنگی که تنها در سطح پنچ درصد معنی‌دار گردید. بذور گوجه‌فرنگی در تیمار دارای سارگاسوم 40 درصد و بادمجان درتیمارهای حاوی سارگاسوم 30 و 40 درصد، هیچگونه تندشی نداشتند. تیمارهای حاوی جلبک گراسیلاریا نسبت به تیمارهای حاوی سارگاسوم و شاهد، افزایش معنی-داری در صفت‌های ارتفاع دانهال‌ها، وزن تر، محتوای کلروفیلa، کلروفیلb، در همه گیاهان نشان داد. در شاخص کلروفیل، تیمارهای گراسیلاریا40درصد در تمام گیاهان برتر از سایر تیمارها بود. با توجه به نتایج این تحقیق می¬توان بیان کرد که کاربرد جلبک گراسیلارا به عنوان بخشی از بستر کشت می¬¬تواند باعث افزایش معنی¬دار برخی از صفات رویشی، بیوشیمیایی در نشاءهای گوجه‌فرنگی، فلفل دلمه، خیار و بادمجان گردد. کلمات کلیدی: ارتفاع دانهال، بستر کشت، ، کلروفیل،
کلمات کلیدی : ارتفاع دانهال بستر کشت کلروفیل