تعيين ويژگيهاي فيزيكي و ارزش غذايي ضايعات قارچ دكمهاي خوراكي
تعيين ويژگيهاي فيزيكي و ارزش غذايي ضايعات قارچ دكمهاي خوراكي
ژیلا مرادزاده1 جمال سیف دواتی2 طاهر یلچی3 حسین عبدی بنمار4 رضا سید شریفی5
1) دانش آموخته کارشناسی ارشد تغذيه دام گروه علوم دامي دانشکده کشاورزي دانشگاه محقق
2) دانشيار گروه علوم دامي دانشکده کشاورزي دانشگاه محقق اردبيلي-
3) استادیار گروه علوم دامي دانشکده کشاورزي مغان دانشگاه محقق
4) دانشيار گروه علوم دامي دانشکده کشاورزي دانشگاه محقق
5) دانشيار گروه علوم دامي دانشکده کشاورزي دانشگاه محقق
محل انتشار :
دومین کنفرانس ملی مدیریت سبز پسماند(gmbtuma.ir/2nd)
چکیده :
استفاده از پسماند محصولات باغی و زراعی مانند پسماند قارچخوراکی دکمهای (Agaricus bisporus) یک راه حل مفید برای جبران کمبود علوفه و کاهش آلودگی زیست محیطی است. پسماند مورد استفاده متشکل از ساقههای قارچی باقیمانده بعد از برداشت و همچنین قارچهای بدشکل و بیمار جدا شده بود. تجزیه شیمیایی پسماند قارچخوراکی دکمهای استفادهشده در این تحقیق با استفاده از روشهای مرسوم AOAC (2000)، خصوصیات فیزیکی آن با انجام برخی تغییرات جزئی از روش گیگر-روردین (2000) انجام گرفت. آزمون تولید گاز پسماند قارچخوراکی دکمهای استفادهشده در این تحقیق با روش مرسوم و بر پایه روش پیشنهادی منک و همکاران (1979) و تغيير يافته توسط بلومل و ارسکوف (1993) انجام شد. نتایج نشان میدهد که پسماند قارچخوراکی دکمهای قابليت انحلال ماده خشك 15/53 درصد و دانسيته تودهاي آن 319/0 گرم بر ميليليتر تعيين شد. تركيبات شيميايي اين پسماند شامل ماده خشك، پروتئين خام و الياف نامحلول در شوينده خنثي به ترتيب 86/23، 40/21 و 33/39 درصد بهدست آمد. فراسنجههاي توليد گاز شامل پتانسيل تخمير، نرخ توليد گاز، انرژي متابوليسمي و اسيدهاي چرب كوتاه زنجير به ترتيب 5/531 ميليليتر به ازاي هر گرم ماده خشك، 0676/0 واحد در ساعت، 48/15 مگاژول در هر كيلوگرم ماده خشك و 00/2 ميلي مول در هر 200 ميلي گرم ماده خشك بود. ويژگيهاي فيزيكي، تركيبات شيميايي و ارزش غذايي مناسب ضايعات قارچ دكمهاي خوراكي همچنین ارزان قیمت بودن آن نشان داد كه اين پسماند ميتواند در جيره غذايي نشخواركنندگان به عنوان جایگزین با بخشی از علوفه جیره مورد استفاده دام قرار گيرد.
کلمات کلیدی :
پسماندقارچخوراکی دکمهای
قابليت انحلال
دانسيته تودهاي
آزمون گاز.