اثر کادمیم و شوری بر سینتیک واجذبی منگنز در محیط ریزوسفری و غیر-ریزوسفری خاک

اثر کادمیم و شوری بر سینتیک واجذبی منگنز در محیط ریزوسفری و غیر-ریزوسفری خاک

فاطمه مزیدی مرادی1 صدیقه صفرزاده شیرازی2 محبوب صفاری3 رضا قاسمی4

1) دانشجوی سابق کارشناسی ارشد بخش علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی دانشگاه
2) استادیار بخش علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز،
3) دانشیار گروه محیط زیست، پژوهشگاه علوم و تکنولوژی پیشرفته و علوم محیطی، دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته، کرمان، ایران،
4) استاد بخش علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی دانشگاه

محل انتشار : سومین کنفرانس بین المللی معماری، عمران،شهرسازی،محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب(3icacu.ir)
چکیده :
مطالعه حاضر، به منظور بررسی اثر سطوح مختلف کادمیم و شوری بر فرآیند واجذب منگنز در محیط ریزوسفری و غیر ریزوسفری خاک پس از برداشت گیاه کوشیا و همچنین بررسی مدل‌های سینتیکی مختلف به منظور توصیف فرآیند واجذب این عنصر، انجام گرفت. به منظور مطالعه سینتیک واجذب منگنز، خاک‌های ریزوسفری و غیر ریزوسفری پس از برداشت گیاه کوشیا جمع‌آوری و آزمایشات واجذب با استفاده از عصاره گیری EDTA انجام شد. نتایج نشان داد که الگوی آزاد سازی منگنز در دو نوع خاک مشابه بوده و به صورت دو فازی، با سرعت واجذب سریع در زمان‌های ابتدایی و سپس کاهش فرآیند واجذب بوده و در انتهای فرایند، رهاسازی این عنصر به حالت تعادل رسیده است. بر اساس نتایج، محیط ریزوسفری تأثیر متفاوتی بر واجذب منگنز داشت، به نحوی که مقدار واجذب منگنز در خاک غیر ریزوسفری بیشتر بود. همچنین بر اساس نتایج، با افزایش سطوح کادمیم و شوری در خاک، مقدار واجذب منگنز در تمام زمان‌های عصاره‌گیری با EDTA در هر دو محیط، افزایش یافت. نتایج بررسی معادلات برازش شده بر داده های سینتیک واجذبی منگنز نشان داد که معادلات شبه مرتبه دوم و تابع توانی برای توصیف فرآیند واجذب منگنز در دو نوع خاک مورد مطالعه دارای توانایی بالایی بودند.
کلمات کلیدی : واجذبی ریزوسفر کادمیم منگنز شوری