اثر کاربرد کود دامی، سالیسیلیک اسید و اسید آسکوربات بر ویژگی‌های مورفولوژیکی و اسانس بادرشبی

اثر کاربرد کود دامی، سالیسیلیک اسید و اسید آسکوربات بر ویژگی‌های مورفولوژیکی و اسانس بادرشبی

یوسف نصیری1

1) دانشیار اکولوژی گیاهان زراعی- گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی دانشگاه مراغه، مراغه

محل انتشار : کشاورزی ارگانیک و مرسوم(umaorganic.ir)
چکیده :
به¬منظور بررسی اثر کاربرد کود دامی و تنظیم‌کننده‌های رشد گیاهی بر برخی صفات موفولوژیکی و اسانس بادرشبی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل در سه تکرار در دانشگاه مراغه انجام شد. فاکتورها شامل کاربرد کود دامی در سه سطح صفر، 10 و 20 تن در هکتار و محلول¬پاشی تنظیم کننده-های رشد در چهار سطح صفر، اسید سالیسیلیک، اسید اسکوربیک و هردو بود. نتایج نشان داد که مصرف 10 و 20 تن کود دامی در هکتار به¬¬طور معنی¬داری ارتفاع بوته و تعداد ساقه¬های جانبی را افزایش دادند و کاربرد 20 تن کود دامی در هکتار باعث افزایش تعداد ساقه¬های گل دهنده و درصد اسانس گیاه شد. اثر تنظیم کننده¬های رشد بر تعداد ساقه¬های جانبی و گلدار و معنی¬دار بود. کاربرد اسید سالیسیلیک، اسید اسکوربیک به¬طور جداگانه یا ترکیبی باعث افزایش تعداد ساقه¬های جانبی شد. با این حال تعداد ساقه¬های گلدار تنها زمانی افزایش یافت که از هردو تنظیم کننده رشد (اسید سالیسیلیک + اسید اسکوربیک) استفاده شد. نتایج همچنین نشان داد که بیشترین عملکرد اسانس (48/4 گرم در مترمربع) با محلول¬پاشی 20 تن در هکتار کود دامی همراه با کاربرد اسید سالیسیلیک و اسید اسکوربیک به¬دست آمد. به¬طورکلی نتایج بیانگر این موضوع است که برای تولید گیاه دارویی بادرشبو کاربرد سالیسیلیک اسید و اسید اسکوربیک و همچنین کودهای آلی از جمله کود دامی در یک سیستم تولید ارگانیک جهت بهبود رشد و ارتقای عملکرد محصول می¬تواند قابل توجه می¬باشد.
کلمات کلیدی : بادرشبی تعداد ساقه¬های گلدهنده تنظیم کننده¬های رشد عملکرد اسانس کشاورزی ارگانیک.