مطالعه کیفیت و تغییرات رنگدانه های گل رز زینتی

فاطمه سادات نریمانی1 مهدی رنجبر2 مرتضی صادقی3

1) دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه ماده چگال تجربی، دانشکده فیزیک، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان ، ایران
2) دانشیار، گروه ماده چگال تجربی، دانشکده فیزیک، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان ، ایران
3) استاد، گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان،

محل انتشار : هشتمین کنگره بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران(8icsda.ir)
چکیده :
مطالعه فیزیک رنگ در گل‌های زینتی پس از برداشت با قابلیت تجاری شدن از اهمیت اقتصادی زیادی برخوردار است. تثبیت رنگ این نوع از گل‌ها ماندگاری آن‌ها را طولانی‌تر می‌کند و به همین دلیل می‌توان گفت تثبیت رنگ گل‌ها بعد از خشک شدن از ارزش تزئینی بالایی برخوردار است. روش‌های مختلفی برای خشک کردن گل‌ها وجود دارد که هرکدام دارای مضراتی است .در این پژوهش برای خشک کردن گل‌های رز زینتی تجاری همراه با تثبیت کیفیت، رنگ و شکل آن‌ها، از برهمکنش گوگرد دی اکسید به عنوان ماده‌ای فراوان و ارزان برای تولید انبوه استفاده ‌شد. به این منظور گل رز تازه در معرض مقدار مشخص گاز گوگرد دی اکسید (ناشی از سوختن گوگرد در هوا) قرار گرفت و بدون نیاز به دستگاه‌های خشک‌کن در دمای اتاق خشک شد. تصویربرداری نمونه‌ها با میکروسکوپ نوری انجام شد و برای مطالعه تغییر رنگ نمونه‌ها (ΔE) از تحلیل شاخص‌های رنگی CIELAB استفاده شد. تغییرات رنگ گل رز خشک شده در روش استفاده شده در مقایسه با تغییرات رنگ در مطالعات گذشته نتایج بسیار مطلوبی را به همراه داشت.
کلمات کلیدی : فیزیک رنگ خشک کردن گل‌های رز تجاری تغییر رنگ نمونه‌ (ΔE) گوگرد دی اکسید