بررسی میزان نیترات در سبزیجات خوراکی شهر اصفهان در بهار 1393و مقایسه آن با مطالعات انجام شده در سالهای قبل

بررسی میزان نیترات در سبزیجات خوراکی شهر اصفهان در بهار 1393و مقایسه آن با مطالعات انجام شده در سالهای قبل

سمانه محمد سلیمانی1 رویا پرواس2 عاطفه چمنی33

1) 1. دانشجوی کارشناسی ارشد آلودگی محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامي، واحد اصفهان (خوراسگان)
2) 1. دانشجوی کارشناسی ارشد آلودگی محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامي، واحد اصفهان (خوراسگان)
3) دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، گروه محیط زیست، اصفهان، ایران

محل انتشار : دومین کنفرانس بین المللی توسعه پایدار، راهکارها و چالش ها با محوریت کشاورزی ، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری(2icsda.ir)
چکیده :
در نیمه‌ی قرن بیستم با ظهور انقلاب سبز و توسعه‌ی مصرف کودهای شیمیایی و افزایش عملکرد محصولات کشاورزی، مشکلات ناشی از خسارات زیست محیطی بیش از پیش آشکار گردید. مصرف بیش از حد کودهای شیمیایی باعث تجمع نیترات در خاک و ورود آن به چرخه‌ی حیات می‌گردد. جذب و تجمع نیترات در بخش‌های خوراکی سبزیجات سلامتی انسان و دام‌ را تهدید می‌ کند. نیترات در صورت ورود به بدن در سیستم گوارشی تبدیل به نیتریت شده و نیتریت نیز هموگلوبین خون را به متهموگلوبین تبدیل کرده و اکسیژن رسانی به بافت‌ ها را مختل می کند. در این مطالعه، غلظت نیترات در سبزیجات شهر اصفهان در بهار 1393 در منطقه‌های شرقی و غربی اصفهان شامل عاشق آباد، براآن، جرقویه، یزد آباد، مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور نمونه‌هایی از اسفناج، شوید، گشنیز، جعفری، تره، نعناع، شنبلیله تهیه و سپس غلظت نیترات در قسمت‌های خوراکی هر یک از نمونه‌ها اندازه گیری شد. نتایج حاصله نشان داد که شنبلیله منطقه برآان با میانگین غلظت 401 میلی گرم بر کیلوگرم وزن تر دارای بیشترین میزان نیترات و تره منطقه عاشق اباد با میانگین غلظت 2/ 38 میلی گرم بر کیلوگرم وزن تر دارای کم‌ترین میزان نیترات می‌باشد. غلظت نیترات همه‌ی سبزی‌های مورد مطالعه در محدودۀ مجاز و پایین‌تر از حد بحرانی تعیین شده توسط سازمان بهداشت جهانی بوده و از این رو استفاده از این سبزیجات تهدیدی بر سلامت انسان ندارد. با توجه اختلاف معنی دار و قابل ملاحظه میزان غلظت نیترات در مطالعه حاضر با مطالعات مشابه سالهای قبل در شهر اصفهان، کاهش غلظت نیترات در این مطالعه را می توان به چند برابر شدن قیمت کود های مصرفی در سالهای اخیر مرتبط دانست.
کلمات کلیدی : سبزیجات صیفی نیترات اصفهان.