بررسی اثر تیمار های مختلف اسانس گیاه دارویی بادرنجبویه بر میزان عمر و ماندگاری پس از برداشت گل زینتی آلسترومریا

حمیدرضا مبصر1 مریم طاهری زاده2

چکیده :
گیاه زینتی آلسترومریا با نام علمی (Alstroemeria hybrida) گیاهی تک لپه ای بوده که متعلق به خانواده آلسترومریاسه هست. یکی از مهمترین مشکلات گل شاخه بریده آلسترومریا ، میزان ماندگاری آن ها پس از برداشت می باشد. مطالعه حاضر به بررسی اثر تيمار های مختلف اسانس گیاه بادرنجبویه (Melissa officinalis L.) بر ماندگاری و افزايش عمر پس از برداشت، درصد وزن تر نسبی، میزان کلروفیل ها، مقدار کاروتنوئید گل شاخه بریده آلسترومریا می پردازد. در این پژوهش، پس از استحصال اسانس گیاه دارویی بادرنجبویه به روش تقطیر با آب و با استفاده از دستگاه کلونجر، گل های آلسترومریا تحت تیمارهای مختلف اسانس شامل: آب مقطر (بعنوان شاهد)، 10% ، 20، 40، 80% و 100% حجمی/حجمی در غالب طرح آماری کاملاً تصادفی قرار گرفتند. روش تیمار دهی بصورت اسپری کردن محلول روی گل ها به مدت 45 روز (هفته ای 3 بار) بوده است. نتایج نشان داد که اسانس تاثیر قابل ملاحظه بر میزان ماندگاری گل، درصد وزن تر نسبی، میزان کلروفیل ها، مقدار کاروتنوئید دارد، بگونه ای این صفات کاملا وابسته به غلظت بوده اند و در غلظت 40% حجمی/حجمی اسانس، گل شاخه بریده آلسترومریا دارای بیشترین میزان ماندگاری (24 روز)، درصد وزن تر نسبی (25/139%)، میزان کلروفیل کل (19/0±34/112 میلی گرم بر گرم وزن تر گیاه)، مقدار کاروتنوئید (01/0±12/18 میلی گرم بر گرم وزن تر گیاه) بوده است و برای شاهد در تمامی موارد ذکر شده کمترین مقدار بوده است (میزان ماندگاری (12 روز)، درصد وزن تر نسبی (30/133%)، میزان کلروفیل کل (61/0±42/60 میلی گرم بر گرم وزن تر گیاه)، مقدار کاروتنوئید (05/0±07/05 میلی گرم بر گرم وزن تر گیاه)). به طور کلی، به نظر می رسد تیمار گل شاخه بریده آلسترومریا با غلظت 40% حجمی/حجمی اسانس گیاه دارویی بادرنجبویه، تاثیر مثبتی در بهبود زمان ماندگاری و سایر صفات اندازه گیری شده و مقادیر ترکیبات فیتوشیمیایی آن دارد.
کلمات کلیدی : اسانس، گیاه دارویی بادرنجویه، عمر گلجایی، گل آلسترومریا، گل های شاخه بریده


زبان مقاله : فارسی
محور مقاله : سایر موضوعات مرتبط با کشاورزی و امنیت غذایی
محل انتشار : کنفرانس ملی کشاورزی و امنیت غذایی
آدرس وب سایت کنفرانس : foodsecurityconf.ir
ارسال کننده : مریم طاهری زاده
کد IOI مقاله : XEZB-GDKDF
لینک مستقیم مقاله : https://isnac.ir/XEZB-GDKDF

مقالات مشابه
  1. مقايسه ی حداقل غلظت مهاري اسانس گياه همی کریپتوفیت پونه سای کرک ستاره ای بر میکرو ارگانیسم های بیماری زا
  2. مطالعه ی اثر ضد کاندیدایی چهار گونه از خانواده ی Labiatae در مقایسه با اکالیپتوس
  3. کاربرد اسانس نعناع و مرزه بر ویژگی‌های کمی و کیفی پس از برداشت خیار سبز
  4. تاثیر کود کامل بر ویژگی‌های کمی و کیفی ترکیبات تشکیل دهنده اسانس گیاه دارویی سرخارگل (Echinacea purpurea L)
  5. مطالعه اثر اسانس Artemisiadracunculusبه عنوان یک بازدارنده سبز بر جلوگیری از خوردگی فولاد نرم در محیط اسیدی
  6. تاثیر بستر کاشت، آبیاری و تغذیه با محلول غذایی هوگلند بر رشد ونمو، عملکرد و میزان اسانس سنبل الطیب
  7. بررسی مواد موثره و فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس و عصاره متانولی گیاه Hymenocrater longiflorus Benth.
  8. تعیین ترکیب شیمیایی و غلظت نیمه¬کشنده (LC50) اسانس اسطوخودوس در بچه¬ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)
  9. اثر حشره¬کشی اسانس گیاهان شنبلیله(Trigonella foenum-graecum) و انیسونPimpinella anisum L.)) روی شب پره آردEphestia kuehniella
  10. بررسی دوام سمیت تنفسی، بازدارندگی تخم ریزی و دورکنندگی اسانس گیاهان شنبلیلهو انیسونروی شب پره آرد
  11. تاثیر مکمل اسانس رازیانه (Foenicolum Vulgar) در جیره بر عملکرد رشد ماهی سیکلید گورخری (Cichlasoma nigrofasciatum)
  12. بررسی اثر متیل جاسمونات بر بیان ژن آنزیم4-کومارات کوآ لیگاز در گیاه دارویی آگاستاکه (Agastache foeniculum)
  13. بررسی کیفیت اسانس قسمت های مختلف گیاه کلپوره
  14. روغن¬های ضروری به عنوان افزودنی¬های خوراکی در تغذیه طیور
  15. بررسی اثر تی دیازورون بر روی طول عمر و برخی صفات کیفی گل بریده میخک (Dianthus caryophyllus cv. Nelson)
سایر مقالات محل انتشار
  1. بررسی حذف جیوه ازپساب های صنعتی با استفاده از نانوذرات نقره سنتز شده به روش سبز
  2. مطالعه تأثیر تغییرات اقلیمی ازمنظر گرمایش زمین بر اقتصاد جهان
  3. جایگاه حقوق امنیت غذایی درسیاستگذاری و روابط بین الملل
  4. اثرات ریزگرد بر تولیدات کشاورزی
  5. تأثیر رژیم‌های مختلف آبیاری و کود دامی بر عملکرد سیب‌زمینی (.Solanum tuberosum L) در رقابت با علف‌های هرز
  6. تخمین تبخیر-تعرق گیاه برنج بر پایه‌ دو متغیر دما و ساعت آفتابی
  7. پهنه‌بندی غلظت فلزات سنگین نیکل و کروم در منطقه‌ی شرکت فولاد خوزستان
  8. پتانسیل ضایعات صنعت غذا در کاهش ناامنی غذایی
  9. ارزیابی تاثیر کاربرد پس از برداشت اسیدآسکوربیک و کیتوسان بر کیفیت و انبارمانی قارچ تكمه‌اي (Agaricus bisporus)
  10. اثر محلول‌پاشی اسپرمیدین، اسید سیتریک و پرولین بر ارزش تغذیه‌ای گل همیشه بهار (Calendula officinalis L.) در دوره انبارمانی
  11. بررسی ارتباط صنایع تبدیلی و تکمیلی با امنیت غذایی
  12. ارزیابی سطوح مختلف کود اوره و مدیریت علف¬های هرز بر عملکرد و اجزای عملکرد کنجد (Sesamum indicum L.) در تراکم¬های مختلف
  13. مروری برکاربرد های نوین کدو تنبل و برخی از واریته های دیگر آن در صنایع غذایی
  14. بررسی اثر تیمار های مختلف اسانس گیاه دارویی بادرنجبویه بر میزان عمر و ماندگاری پس از برداشت گل زینتی آلسترومریا
  15. بررسي خواص آنتي اكسيداني پوشش خوراكي كربوكسي متيل سلولز غني شده با عصاره مرزه كوهي Satureja hortensis بر ماندگاري برگر ماهي(Hypophthalmichthys molitrix) طي دوره نگهداري در يخچال