بررسی وضعیت و چالش های فراروی صنایع غذایی و آشامیدنی با تاکید بر صنایع تبدیلی محصولات کشاورزی در ایران

جانعلی بهزادنسب1

چکیده :
صنایع غذایی و آشامیدنی ، 3/18 درصد از کل کارگاه ها ی صنعتی ، حدود 1/15 درصد از کل شاغلان، 6/9 درصد از کل ارزش افزوده ، 1/8 درصد از کل ارزش تولید و 6/7 درصد از ارزش سرمایه گذاری کل صنعت ایران را به خود اختصاص داده است . بهره وری کار در این صنایع از کل صنعت کمتر بوده ولی بهره دهی انرژی بالاتر از کل صنعت است و در مجموع در شرایط کنونی فاقد مزیت نسبی است. در مقایسه با برخی از کشورها ، وضع این صنایع مطلوب نیست. میزان شاخص بهره وری نیروی کار در صنایع غذایی و آشامیدنی در کشور هایی نظیر آمریکا 5/16 برابر ، سویس 8/8 برابر ، ایتالیا ، اسپانیا و فرانسه حدود 5 برابر و ترکیه حدود 5/1 برابر ایران است. رتبه ایران در شاخص عملکرد تجاری محصولات غذایی تازه و فرآوری شده در میان 181 کشور بترتیب 118 و 96 می¬باشد. این صنایع همچون کل صنعت و در سطح بالاتر اقتصاد کشور از شرایط مناسبی برای پویایی و رقابت پذیری برخوردار نیست و نیازمند سیاست ها و راهبردهای موثر برای برون رفت از این وضعیت است. چالش های عمده این صنایع در حوزه رقابت پذیری ، فناوری ، سرمایه ، مدیریت و نیروی انسانی دیده می شود. در حوزه محدود صنایع تبدیلی بخش کشاورزی نیز عدم اجرای پروه های دارای مجوز از چالش های اساسی محسوب می شود. تنها 21 درصد از جوازهای تاسیس صادره به مرحله احداث و بهره برداری از واحد تولیدی رسیده اند. به همین ترتیب 5/14 درصد از سرمایه گذاری و 5/18 درصد از اشتغال پیش بینی شده محقق گردیده و با وجود آنکه برای جذب 165 میلیون تن جذب ماده خام کشاورزی مجوز تاسیس واحد فرآوری داده شده ، فقط 20 درصد این رقم به مرحله بهره برداری رسیده است.
کلمات کلیدی : واژگان كليدي: صنایع کشاورزی ، صنایع غذایی و آشامیدنی ، رقابت پذیری ، چالش ها


زبان مقاله : فارسی
محور مقاله : بخش علوم کشاورزی
محل انتشار : کنفرانس بین المللی پژوهش های نوین در علوم کشاورزی و محیط زیست
آدرس وب سایت کنفرانس : aseconf.com
ارسال کننده : جانعلی بهزادنسب
کد IOI مقاله : XYBF-ZKKCG
لینک مستقیم مقاله : https://isnac.ir/XYBF-ZKKCG

مقالات مشابه
  1. بام سبز ، معماری پایداری ، و مصالح سبز وکاربرد آن در جهت کاهش مصرف انرژی
  2. Analysis And Design Of Active CMOS Mixer With Low IM2 & IM3
  3. تحلیل بافت های فرسوده شهری در راستای احیا و پیشگیری از فرسودگی (مطالعه موردی: محله درب نو گرگان)
  4. یهینه سازی مصرف انرژی در ساختمان(پنجره دوحداره)
  5. بررسی تأثیر حالات نفسانی کاربر بر انتخاب رنگ در فضای داخلی مسکونی
  6. بررسی عناصر کالبدی در باغ های تخت ایران ؛ مطالعه موردی باغ تخت قصر قجر و باغ شازده ماهان کرمان
  7. ارزیابی آسایش حرارتی اقلیمی براساس شاخص های ماهانی و اوانز و زیست اقلیمی جهت دستیابی به معماری پایدار نمونه مورد مطالعه : شهر همدان
  8. معماري همساز با اقلیم با تاکید بر مجتمع هاي مسکونی
  9. (برنامه ریزی معماری استفاده بهینه از نور روز در کلاس درس مدارس) نمونه موردی:دبستان مجتمع آموزشی هدایت قم
  10. نگاهی به معماری بومی در اقلیم گرم و مرطوب (سواحل جنوبی ایران)
  11. تحلیل و ارزیابی شاخص های پویایی در فضاهای شهری
  12. سیستم ساختمانی ترونکو، روشی نوین در معماری پایدار
  13. A Study on Sediment Settling Pattern in the Reservoir of Shahid Rajaie Dam by Using Observed Data & Empirical Methods
  14. علل بروز تخلفات مهندسی ساختمان در شهر ایلام
  15. Investigation of the Seismic Behavior of the Coupled Shear Walls
سایر مقالات محل انتشار
  1. اثر گرمایش جهانی بر فون و فلور اکوسیستم های قطبی شمال و جنوب
  2. بررسی وضعيت رويشي پايه هاي آلوده به زوال بلوط پس از برش بهداشتی در استان کرمانشاه مطالعه موردي منطقه كله زرد جلا لوند
  3. نقش رویکرد مشارکت در مدیریت توسعه روستایی
  4. بررسی و امکان تولید نان سلیاکی با به کارگیری خمیر ترش ذرت لاکتیکی
  5. سنجش میزان رضایت مندی مرتعداران از بیمه مرتع استان اصفهان- مطالعه موردی با تاکید بر مرتعداران بیمه گذار استان اصفهان
  6. طراحی سیستم مدیریت انرژی بر مبنای استاندارد ISO50001 در تصفیه خانه آب صنعتی مناطق نفتخیز جنوب
  7. بررسی مدل ریاضی جدید خشک کردن لایه نازک برای برگ نعنا با هوای داغ
  8. بررسی روشهای پیشگیری ازآسیبهای زیست محیطی، فرهنگی وشغلی گردشگری انبوه
  9. راه کارهای انتشار نوآوری درصنایع غذایی کوچک دریایی
  10. مدلسازی و بهینه سازی فن مکشی باد برای انتقال دانه نخود
  11. اثر دما بر برخي ويژگي‌هاي زيستي کفشدوزکOenopia conglobata contaminata (Menteries) با تغذيه از شته سبز هلو Myzus persicae (Sulzer) و پروانه بـيد آرد Ephestia kuehniella (Zell)
  12. تعیین کمیت و کیفیت پساب تولیدی در صنعت نوشابه سازی
  13. گیاه پنجه برگ راست(Potentilla recta)گیاه دارویی کمتر شناخته شده
  14. طراحی الگوی کشت متناسب با شرایط فرهنگی، اقتصادی و اقلیمی شهرستان زاغه با استفاده از روش تجزیه تحلیل سلسله مراتبی (AHP)
  15. بررسی اثر عصاره آبي تلخه بيانSophora alopecuriodes و آنغوزه Ferula assa-foetida دركنترل كرم طوقه بر